X

Cine le va plăti banii pensionarilor care au rămas fără 20% din veniturile cuvenite

Cine le va plăti banii pensionarilor care au rămas fără 20% din veniturile cuvenite

CNAS a instituit un grup de lucru care va investiga cazul cetățenilor care au rămas fără 20% din pensii din cauza greșelilor funcționarilor. Conform instituției, Primăria Suruceni, unde erau angajați, trebuie să recupereze sumele achitate în plus.

Astfel, într-un răspuns remis de CNAS se precizează că primăria Suruceni a prezentat documentele corespunzătoare primare pentru anul 2002, cu multiple erori în sumele declarate pentru anumite persoane, transmite tvn.md. 

Citeşte şi: CEC a aprobat Programul calendaristic pentru alegerile locale

S-a dovedit că remunerările indicate depășeau sumele din documentele din evidentă contabilă, iar unii angajați care au activat în cadrul primăriei au fost omiși, fapt care le excludea perioada în cauză din stagiul de cotizare și micșorarea venitului asigurat.

Cine le va plăti banii pensionarilor

„Respectiv, la prezentarea repetată a declarațiilor REV 5, pe întreaga entitate, primăria satului Suruceni a completat eronat tipul declarației „primar”. Dat fiind faptul că fișierul electronic a fost format cu tipul „primar”, acesta la importarea în baza de date a CNAS s-a dublat cu informația prezentată inițial”, se arată în declarația CNAS.

Compania punctează că, potrivit legii, sumele plătite necuvenit sub formă de prestații de asigurări sociale ca urmare
a prezentării a declarațiilor corectate se recuperează de la angajator. 

„Reieșind din cele expuse Casa Națională de Asigurări Sociale va întreprinde toate acțiunile necesare întru recuperarea sumelor încasate necuvenit de la angajator”, mai informează CNAS.

 

Tags: Casa Națională de Asigurări SocialepensiipensionariSuruceni
Categorii: SocialȘtirile zilei