Cine sunt judecătoarele acceptate de Maia Sandu la CSJ

Publicat:

Cine sunt judecătoarele acceptate de Maia Sandu la CSJ

Președinta Maia Sandu a semnat Decretele de numire în funcție a trei judecători la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre Stela Procopciuc, Diana Stanilă și Viorica Puica.

Stela Procopciuc a fost detașată temporar la Curtea Supremă de Justiție, iar pe 6 martie a promovat și evaluarea Comisiei Vetting. A activat la Curtea de Apel Bălți din anul 2007, ocupând din 2021 și funcția de vicepreședintă interimară a instanței.


Citeşte şi: ‘Peştele’ din Piaţa Centrală şi-a aflat sentinţa – Stiripesurse.md

În luna martie curent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat-o în calitate de președintă interimară a instanței supreme.

Viorica Puica este magistrată din 2002 şi a activat doar la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica.

În 2020, CSM a propus Parlamentului numirea judecătorului Viorica Puica în funcția de judecător la CSJ, înaintând proiectul hotărârii. Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului a respins candidatura magistratei. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie 2023, Viorica Puica a fost desemnată președinte al adunării. Ulterior, magistrata și-a înaintat candidatura pentru a fi transferată temporar pe post de judecător la CSJ. A obținut funcția temporară, iar la câteva luni distanță a fost propusă pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al CSJ.

CSM a propus-o pe Puica în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe 24 noiembrie 2023, cu un mandat de șase ani.

Diana Stănilă a fost numită judecător la Curtea de Apel Bălți în mai 2017. În 2023 a fost transferată temporar la Curtea Supremă de Justiție, iar în luna martie a aceluiași an a promovat evaluarea externă.

Membrii Comisiei au cerut explicații suplimentare la mai multe aspecte care se referă în special la maniera în care magistrate și-a privatizat apartamentul pe îl deține în Bălți, achiziționarea unităților de transport, dar și a unui apartament în Chișinău. Toate aceste tranzacții au avut un punct de convergență – prețurile mici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.