Cineastul disident iranian Mohammad Rasoulof, eliberat pentru două săptămâni din motive de sănătate

Publicat:

Cineastul disident iranian Mohammad Rasoulof, încarcerat din luna iulie, a fost eliberat pentru două săptămâni din motive de sănătate, a declarat miercuri avocata sa pentru AFP, potrivit agerpres.  

Regizorul în vârstă de 50 de ani a fost arestat pe 8 iulie pentru că a încurajat protestele declanşate de prăbuşirea unei clădiri în sud-vestul Iranului în luna mai, soldată cu peste 40 de morţi.


Citește și : Oraşul Soledar a căzut în mâna ruşilor

După tragedie, un grup de cineaşti iranieni conduşi de Mohammad Rasoulof a publicat o scrisoare deschisă în care a cerut forţelor de securitate să “depună armele” în faţa indignării naţionale faţă de “corupţia” şi “incompetenţa” oficialilor.

“Încarcerarea clientului meu a fost suspendată timp de două săptămâni din motive de sănătate şi a fost eliberat sâmbătă”, a declarat avocata regizorului, Maryam Kianersi.

El “a fost în prezent externat din spital şi se recuperează la domiciliu”, a adăugat avocata, fără a preciza însă cauzele spitalizării.

Mohammad Rasoulof a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 2020 pentru “There Is No Evil” şi a fost premiat de două la Festivalul de Film de la Cannes pentru “Goodbye” şi “A Man of Integrity”.

Regizorul nu a putut călători în Germania pentru a-şi primi premiul din cauza confiscării paşaportului său. El fusese condamnat la un an de închisoare, dar nu începuse încă să îşi ispăşească pedeapsa.

“Aceste zile de concediu nu sunt luate în calcul în pedeapsa cu închisoarea, aşa că va trebui să mai stea în închisoare încă două săptămâni”, a declarat avocata sa.

Citește și : Harkovul a fost bombardat intens la câteva ore după vizita ministrului german de externe

Pe 11 iulie, autorităţile l-au arestat pe cineastul disident de renume internaţional Jafar Panahi la sosirea acestuia la parchetul din Teheran pentru a urmări cazul lui Rasoulof.

Eliberarea temporară a lui Rasoulof survine în contextul în care Iranul este zguduit de proteste declanşate de moartea, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în urma arestării acesteia de către poliţia moravurilor pentru încălcarea codul vestimentar pentru femei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin. Ce spun specialiștii

Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin. Ce spun specialiștii Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc...

Talcul, clasificat de OMS ca un produs ‘probabil cancerigen’

Talcul, clasificat de OMS ca un produs 'probabil cancerigen' Talcul a fost clasificat ca un produs „probabil cancerigen” de o agenţie de cercetări asupra cancerului...

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.