Cineastul iranian Mohammad Rasoulof, ovaţionat de spectatorii Festivalului de la Cannes

Publicat:

Cineastul iranian Mohammad Rasoulof, ovaţionat de spectatorii Festivalului de la Cannes

Cineastul Mohammad Rasoulof, care a fugit recent din Iran, a fost ovaţionat în picioare de spectatorii care au asistat la momentul sosirii sale în sala de gală a Festivalului de la Cannes, unde a fost proiectat noul său film, “The Seed of the Sacred Fig”, înscris în cursa pentru trofeul Palme d’Or, informează AFP.

Prezenţa la Cannes a acestui cineast, persecutat de regimul iranian, care l-a privat de paşaport şi l-a condamnat la închisoare, este un simbol al libertăţii de exprimare, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi: Rusia amenință România după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Doar o parte din echipa filmului său a putut să părăsească Iranul. Pe covorul roşu de la Cannes, apoi şi în sala de proiecţii, Mohammad Rasoulof a fluturat fotografii cu doi dintre actorii principali din filmul său, Missagh Zareh şi Soheila Golestani.

Regizorul a urcat treptele din faţa Palatului Festivalurilor şi Congreselor din Cannes alături de actriţa iraniană Golshifteh Farahani, care trăieşte în exil în Franţa de 15 ani.

El a fost însoţit şi de fiica sa, Baran, o prezenţă simbolică, întrucât Baran a fost persoana care a primit Ursul de Aur la Berlin în 2020 în numele tatălui său, căruia regimul de la Teheran i-a interzis să părăsească ţara în urmă cu patru ani.

Mohammad Rasoulof prezintă la Cannes filmul “The Seed of the Sacred Fig”, realizat clandestin, care prezintă povestea unui magistrat, a soţiei sale şi a celor două fiice ale lor, într-un Iran cuprins de un val de proteste.

Citeşte şi: Gazul natural urmează să rezolve problema energiei Europei

Filmul său poate fi considerat un ecou direct al mişcării protestatare “Femeie, viaţă, libertate”, care a zguduit Republica Islamică Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie 2022.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 14-25 mai. Palmaresul oficial al Festivalului de la Cannes 2024, inclusiv câştigătorul trofeului Palme d’Or, va fi anunţat sâmbătă seară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Biden, despre eșecul dezbaterii cu Trump: ‘Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine’

VIDEO - Biden, despre eșecul dezbaterii cu Trump: 'Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine' "Eram bolnav. Chiar nu mă simţeam bine", a spus preşedintele...

Biden: ‘Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin’

Biden: 'Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin' Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune...

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat...

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA "Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.