Cineastul ucrainean Oleg Senţov “vrea şi speră să trăiască”, dar nu are intenţia să pună capăt grevei foamei

Publicat:

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în greva foamei de peste trei luni într-o închisoare din Rusia, “vrea şi speră să trăiască”, dar “nu are intenţia să renunţe la greva foamei”, în pofida deteriorării stării sale de sănătate, informează AFP, citând declaraţia unei militante ruse pentru drepturile omului l-a vizitat, potrivit agerpres.

“El nu este un sinucigaş, ci vrea şi speră să trăiască. El m-a făcut să mă gândesc la un bolnav de cancer convins că va învinge tumoarea şi că va trăi”, a indicat miercuri pentru AFP Zoia Svetova, care a putut să discute două ore cu cineastul marţi într-o închisoare din vestul Siberiei.


Citește și : Mali: Preşedintele în exerciţiu Keïta, reales într-un nou mandat de cinci ani

“Am înţeles că nu are intenţia să renunţe înainte de eliberarea deţinuţilor politici ucraineni. Această forţă de spirit îi dă puterea de a suporta aceste condiţii de detenţie şi speranţa că exigenţele sale vor fi ascultate mai devreme sau mai târziu”, a continuat ea.

Oponent al anexării Crimeii de către Moscova în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru “terorism” şi “trafic de arme” în urma unui proces denunţat de către Kiev, Uniunea Europeană şi SUA.

Aflat în greva foamei din 14 mai, cineastul de 42 de ani cere eliberarea “tuturor prizonierilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia.

Săptămâna trecută, verişoara sa Natalia Kaplan indicase că Oleg Senţov i-a scris într-o scrisoare că simte că sfârşitul îi este “aproape”. Avocatul său a declarat la rândul lui că regizorul este “pregătit să moară”.

Potrivit Zoiei Svetova, Senţov afirmă că este într-o “stare precritică” şi ia “suplimente alimentare” destinate de obicei bolnavilor incapabili să se hrănească.

Cineastul i-a spus că a pierdut 17 kg. “Medicii închisorii vorbesc de 11 kg”, a continuat ea, spunând că se teme că lui Senţov îi vor ceda rinichii sau inima.

Citește și : Comisia Europeană a dat asigurări că a încurajat Italia să investească în infrastructură

“Dacă se simte rău, ei îl vor duce la un spital care se află la 15 minute de drum. Nu este departe, dar dacă îi va fi într-adevăr foarte rău, nu este sigur că vor avea timp să-l salveze”, a afirmat ea.

Potrivit ei, deţinutul se ridică în picioare şi merge, se uită la televizor, scrie şi primeşte “multe scrisori”.

Ambasadorii G7 la Kiev, precum şi numeroase personalităţi din lumea culturală au cerut eliberarea sa.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a făcut “mai multe propuneri” lui Vladimir Putin în cursul unui apel telefonic cu scopul “de a găsi în mod urgent o soluţie umanitară” pentru Oleg Senţov.

Mama sa Liudmila i-a scris la sfârşitul lunii iunie preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-i cere să-l graţieze, dar Kremlinul – potrivit presei ruse – i-a respins cererea.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a repetat că o graţiere nu poate fi acordată decât la cererea deţinutului, ceea ce Oleg Senţov a refuzat.

La Kiev, vicepreşedintele parlamentului Irina Gheraşcenko a aminit că femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, încarcerată în Rusia, iar apoi eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri în 2016, nu ceruse niciodată să fie graţiată.

Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko evocaseră în iunie la telefon un eventual “schimb de prizonieri” între cele două ţări, dar acesta nu s-a concretizat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.