X

Ciocniri violente în Indonezia în timpul unor proteste împotriva unei legi a muncii

Ciocniri violente s-au produs joi în Jakarta şi alte câteva oraşe din Indonezia, în a treia zi de manifestaţii la care au participat zeci de mii de persoane împotriva unei noi legi care limitează drepturile angajaţilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene în capitală împotriva protestatarilor care au incendiat staţii de autobuz şi secţii de poliţie.

Citește și : După ce a învins COVID-ul, cel mai populat oraş din Noua Zeelandă revine la normalitate

Peste 400 de persoane au fost arestate în două zile la Jakarta, majoritatea tineri, a declarat Yusri Yunus, purtătorul de cuvânt al poliţiei din capitala indoneziană, care i-a acuzat că vor să provoace violenţă în timpul protestelor.

“Îi interogăm la secţiile de poliţie”, a declarat el pentru AFP.

Circa 9.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi joi în şi în jurul capitalei pentru a împiedica sosirea angajaţilor şi studenţilor care intenţionau să protesteze în faţa palatului prezidenţial şi a Parlamentului.

Poliţia nu a autorizat demonstraţiile, invocând riscul contaminării cu COVID-19, însă tinerii au ieşit în stradă în mod spontan în câteva zeci de oraşe din ţară.

În mai multe oraşe ei şi-au îndreptat furia împotriva parlamentelor locale atacând aceste clădiri.

Protestele au devenit, de asemenea, violente în Surabaya, Bandung şi Makassar.

Guvernul speră că noua lege – numită legea omnibus – care are drept scop reducerea birocraţiei prin modificarea a zeci de legi existente privind mediul, impozitarea, legislaţia muncii şi standardele de mediu, va încuraja investiţiile străine în momentul în care ţara se află în pragul unei recesiuni.

Citește și : Medicul lui Trump spune TOT despre starea de sănătate a președintelui american

Însă sindicatele şi grupurile ecologiste au denunţat legea, pe care Amnesty International a numit-o “catastrofală” pentru angajaţi.

Angajaţii protestează în special împotriva reducerii despăgubirilor în caz de concediere şi a reducerii obligaţiilor companiilor asupra contractelor pe termen lung.

Tags: gaze lacrimogeneJakartamanifestatiiYusri Yunus
Categorii: Știrile zilei