X

Ciocniri violente la Suez în cursul unei manifestaţii împotriva preşedintelui Al-Sisi – VIDEO

Ciocniri violente au izbucnit sâmbătă seară la Suez, în nord-estul Egiptului, între forţele de ordine şi sute de manifestanţi care cereau plecarea preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi, au informat martori oculari, notează AFP, potrivit agerpres.

Pentru a doua noapte consecutivă, manifestanţi antiguvernamentali au ieşit în stradă în centrul oraşului Suez, unde s-au găsit în faţa a numeroşi poliţişti din forţele speciale sprijiniţi de vehicule blindate.

Citește și : Islanda, amendată pentru afişarea de eşarfe în culorile palestiniene la Eurovision 2019

“Au fost circa 200 de persoane”, a povestit pentru AFP un manifestant de 26 de ani. Forţele de securitate “au tras cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi gloanţe adevărate. Au fost răniţi”, a adăugat sub acoperirea anonimatului acest protestatar.

O altă locuitoare din Suez a povestit că norul de gaze lacrimogene a fost atât de întins încât a ajuns până la imobilul în care locuia, la câţiva kilometri de locul incidentelor.

O sursă din rândul forţelor de securitate a confirmat prezenţa a mai multor zeci de manifestanţi la Suez, dar nu a făcut precizări legate de reacţia autorităţilor.

Manifestaţiile împotriva regimului sunt extrem de rare în Egipt, unde domneşte starea de urgenţă şi unde mişcările de protest sunt interzise de la destituirea, în 2013, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată, în fruntea căreia se găsea atunci generalul Al-Sisi.

Apeluri la manifestaţii au fost lansate în ultimele zile pe reţelele sociale, venind in partea unui om de afaceri în exil, Mohamed Aly, care a chemat sâmbătă la “un marş al milionului” pentru 27 septembrie.

Citește și : Orban: În Ungaria a fost construit statul democrat-creştin

Regimul egiptean desfăşoară o represiune fără milă contra opoziţiei, aruncând în închisoare mii de islamişti, militanţi sau bloggeri.

Cel puţin 74 de persoane au fost arestate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, a făcut cunoscut pentru AFP o sursă din rândul forţelor de securitate, în timp ce poliţişti în civil patrulau pe străduţele din centrul capitalei Cairo.

Tags: Abdel Fattah Al-Sisiciocniriegiptpolitistisuez
Categorii: Sinteze