X

Ciocnirile armate zona din oraşului Kirkuk între kurzi şi militari irakieni se intensifică

Lupte între kurzi şi militari irakieni au avut loc în noaptea de duminică spre luni la sud de oraşul Kirkuk (aproximativ 250 de kilometri nord de Bagdad), în timp ce trupele guvernamentale au avansat în provincia omonimă disputată, în unele locuri ‘fără lupte’, relatează luni AFP. 

La miezul nopţii, televiziunea oficială irakiană a anunţat că trupele au recucerit “fără lupte” de la combatanţii peshmerga “vaste zone” ale provinciei. Surse militare de ambele părţi au raportat apoi schimburi de tiruri cu rachete Katiuşa la sud de fieful provinciei.

Premierul irakian Haider al-Abadi, care în ultimele zile a reafirmat că nu vrea “să poarte un război” împotriva kurzilor, “a dat ordin forţelor armate pentru a restabili securitatea în Kirkuk, în colaborare cu locuitorii şi peshmerga”, potrivit televiziunii. El a insistat asupra “protejării cetăţenilor din diferite comunităţi”.

Cu toate acestea, luptele au izbucnit noaptea, provocând rănirea mai multor combatanţi peshmerga, care au fost spitalizaţi la Kirkuk, a precizat o sursă locală de securitate.

Luptele s-au concentrat pe zona Taza Khormatu, la sud de Kirkuk, calea spre baza militară “K1” şi câmpurile petrolifere situate mai la nord, pe care combatanţii kurzi le-au cucerit în urmă cu trei ani, în haosul creat de ascensiunea rapidă a grupării jihadiste Stat Islamic.

Tags: forţele peshmergaHaider al-Abadik1kirkukKurdistanul irakianlupteStatul IslamicTaza Khormatutiruri cu rachete Katiuşa
Categorii: Sinteze