Ciolacu: Cantitatea cerealelor exportate de Ucraina prin România ar putea creşte de la 2 la 4 milioane tone

Publicat:

Premierul român Marcel Ciolacu s-a exprimat pentru sprijinirea Ucrainei în exportul cerealelor sale şi a anunţat că se va încerca, în cursul lunii următoare, creşterea cantităţii transportului care trece prin România de la 2 la 4 milioane tone.

”Pentru aceasta România a investit mult în porturile dunărene şi în Constanţa. Atacurile dronelor ruseşti asupra porturilor din apropierea României constituie un semnal clar că Rusia nu vrea ca România să continue aceste investiţii. Vom introduce pentru zonele de la frontieră un sistem de avertizare pentru drone, pentru ca populaţia română să fie informată mult mai rapid şi mult mai bine. Este implicat şi NATO”, a explicat Ciolacu într-un interviu pentru pentru ziarul austriac Der Standard, publicat vineri.


Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Referitor la scăderea preţului cerealelor în Europa şi modalităţile de a schimba acest lucru, premierul român a avansat ideea unui mecanism convenit împreună cu Comisia Europeană, prin care cerealele din Ucraina să fie oferite prioritar ţărilor din Africa.

”S-ar putea face un lobby politic tocmai în acele ţări care cumpără cereale din Rusia. Însă pentru aceasta este nevoie, fireşte, să oferim alternative”, a spus el.

Solicitat să comenteze care sunt aşteptările României în contextul în care OMV Petrom va demara explorarea gazului la Neptun Deep din Marea Neagră, iar Austria primeşte încă din Rusia 55% din gazul său, Ciolacu a subliniat că, deşi înţelege din punct de vedere economic faptul că anumite state au cerut excepţii pentru a primi gaz rusesc, el consideră că aceasta este o greşeală.

”România şi-a învăţat lecţia de multă vreme şi de aceea nu mai este dependentă de gazul rusesc. Iar de o săptămână nici Republica Moldova nu mai depinde de gazul rusesc. Deci există întotdeauna soluţii şi pentru probleme economice dificile. De aceea, cred că ar fi corect dacă am interzice vânzarea gazului rusesc sau a unor produse ruseşti în UE şi în statele democratice. /…/ Cred că UE se pregăteşte pentru o totală independenţă faţă de gazul rusesc, chiar dacă preţurile la gaz vor fi mai mari pentru o perioadă”, a estimat şeful guvernului român.

Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

Întrebat cum ar trebui să reacţioneze Europa în faţa unor pretenţii hegemoniale faţă de state vecine, precum cele exprimate recent de premierul ungar Viktor Orban sau de Serbia, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: ”Cred că un nou conflict pe teritoriul european este tocmai ceea ce îşi doreşte Vladimir Putin. Şi da, este adevărat că există un asemenea potenţial în Kosovo şi în Bosnia-Herţegovina.

Dar între Ungaria şi România nu va exista niciodată un conflict pe marginea Transilvaniei. Atât eu, cât şi Orban ştim clar că Transilvania aparţine României şi va aparţine mereu”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto Festivalul Internaţional de Film de la Toronto...

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului ‘Joc’ a admis abateri disciplinare grave

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului 'Joc' a admis abateri disciplinare grave Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, suspendată anterior din...

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service Directorul adjunct al US Secret Service, Ronald Rowe, a fost numit la conducerea Secret Service după...

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European

Cristian Terheș, ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European Europarlamentarul Cristian Terheș a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Control Bugetar din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.