X

Ciolacu: ‘Iarna se apropie și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova’

Ciolacu: ‘Iarna se apropie și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova’

Iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități. Declarația a fost făcută astăzi de premierul României, Marcel Ciolacu, la Forumul de afaceri organizat cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climat (P-TECC), transmite Moldpres.

„Se impune să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție. Acum mai mult ca oricând, e nevoie să fim pragmatici și solidari. După cum bine știm, iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități”, a afirmat premierul.

Citeşte şi: Italia îşi trimite urşii agresivi în România – Stiripesurse.md

Oficialul a adăugat că Bucureștiul îmbunătățește capacitățile de interconectare cu toate țările din jur. „Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia și Azerbaidjan am deschis un nou potențial uriaș de cooperare atât în privința gazelor, cât și a energiei. Iar prin Coridorul Verde am cooptat noi state precum Georgia și Ungaria la acest efort regional fără precedent”, a afirmat premierul României.

Ciolacu: ‘Iarna se apropie și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova’

Totodată, oficialul de la București a punctat că autoritățile „investesc miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și urmăresc dublarea capacității nucleare a României”. „Sunt cele mai mari investiții din istorie în toate mijloacele de producție de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic și să-l facem mai rezistent la șocuri regionale sau globale”, a punctat Marcel Ciolacu.

Cea de-a cincea reuniune a Parteneriatului Transatlantic pentru Cooperare în domeniul energiei și climei a început astăzi la București. Evenimentul reunește lideri din sectorul public și privat din Europa și SUA, care vor discuta despre măsurile de consolidare a securității energetice regionale și strategiile de sprijinire a reconstrucției sectorului energetic al Ucrainei.

La eveniment participă și ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov. Oficialul va vorbi despre provocările și pașii necesar de întreprins pentru accelerarea procesului de diversificare a resurselor energetice. De asemenea, ministrul Parlicov va discuta despre oportunitățile firmelor americane de a intra pe piața energetică din Moldova cu subsecretara Departamentului de Comerț al SUA, Marisa Lago. În cadrul întrevederii cu directoarea executivă adjunctă a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Mary Burce Warlick, vor fi abordate posibilitățile de intensificare a cooperării pentru un viitor energetic mai diversificat, curat și durabil.

Tags: Marcel CiolacuP-TECCrepublica moldovaucraina
Politică