Cioloş: Zone precum Roşia Montană sunt parte a patrimoniului european şi trebuie susţinute, inclusiv financiar, de UE

Publicat:

Cioloş: Zone precum Roşia Montană sunt parte a patrimoniului european şi trebuie susţinute, inclusiv financiar, de UE

Partidul REPER îşi doreşte ca în viitorul mandat din Parlamentul European zone precum Roşia Montană să obţină susţinere, inclusiv financiară, din partea UE, pentru că ele sunt parte a patrimoniului european, şi nu doar elemente de indentitate naţională, a declarat, la Strasbourg, eurodeputatul Dacian Cioloş.

“Ne dorim ca în viitorul mandat în PE să convingem şi alţi colegi şi să obţinem la nivel european nu doar o recunoaştere, dar şi o susţinere, inclusiv din punct de vedere financiar, a dezvoltării unor astfel de zone. Vedem o tendinţă tot mai mare a oamenilor de a se reconecta la valori locale, tradiţionale. (…) Astfel de zone, care sunt importante din punct de vedere identitar pentru regiunile europene, pentru statele membre, trebuie să fie susţinute, pentru că ele sunt şi parte a patrimoniului european. Şi ‘Europa – unitate în diversitate’ exact asta înseamnă, reţeaua asta de zone cu caracter de element identitar pentru statele membre”, a spus Cioloş în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români de miercuri, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Fostul premier român, care este cap de listă al REPER pentru alegerile europarlamentare, afirmă că susţinerea dezvoltării zonei Roşia Montană “este în primele zece puncte prioritare ale noastre pentru Parlamentul European”.

El a adăugat că acum, odată tranşate lucrurile în procesul cu compania canadiană Gabriel Resources, autorităţile trebuie să se orienteze în primul rând către comunitatea de acolo şi să-i propună alternative.

“Pentru că multe discuţii s-au purtat peste capul lor, între cei care voiau exploatarea resurselor subterane şi cei care voiau protejarea zonei din punct de vedere al mediului şi a valorilor culturale, dar foarte puţin s-a discutat despre care sunt alternativele şi cum se poate dezvolta zona respectivă. Sper să fie şi ăsta unul din subiectele de campanie, ca reverberaţie la toate discuţiile astea legate de Roşia Montană”, a pledat Cioloş, care face parte din grupul Renew din PE.

El susţine că există mai multe instrumente financiare pe care România le-ar putea utiliza pentru a susţine dezvoltarea zonei, respectiv “diferitele programe europene de dezvoltare regională, resurse umane, de mediu, energie. Sunt multe acum care vin şi din fonduri europene clasice şi din PNRR. Guvernul României ar fi putut deja pentru astfel de zone să construiască programe dedicate, punând în comun fonduri din diferite instrumente financiare.”

Cioloş mai spune că România ar putea să folosească şi instrumentul ITI (Investiţie Teritorială Integrală), pe care ţara noastră l-a utilizat pentru prima dată în timpul mandatului său de comisar european pentru agricultură, pentru a susţine dezvoltarea Deltei Dunării.

“A fost un miliard şi ceva de euro dedicat pentru Deltă, din mai multe instrumente financiare europene, care puteau fi folosite pentru tot felul de proiecte, începând de la infrastructură, proiecte sociale, proiecte de mediu, investiţii, agricultură, pescuit, formare profesională, turism, promovarea turismului. (…) La fel s-ar putea face şi pentru această zonă Roşia Montană. Şi nu doar Roşia Montană, ci o zonă mai largă care să includă Roşia Montană, o zonă din Apuseni mai izolată acolo, dar care are resurse şi de patrimoniu, şi turistice, şi de mediu, şi culturale şi potenţial de dezvoltare economică pe partea de agricultură, de păduri ş.a.m.d”, a explicat eurodeputatul.

Cioloş a recunoscut că lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) reprezintă o problemă pentru Roşia Montană, dar a afirmat că “sunt multe alte lucruri care pot fi finanţate, fără să ai neapărat PUG-ul”.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

“Eu ştiu că a fost mai multe evaluări, şi analize, şi studii de impact, şi audituri care s-au făcut acolo fie de către structuri de stat, fie de către organizaţii neguvernamentale, sunt foarte multe date legate de potenţialul zonei de acolo de ani de zile, de mai bine de zece ani. Dacă toate astea sunt puse acum cap la cap şi, dacă diferitele forţe care au fost divergente până acum pentru că au avut poziţionări diferite s-ar pune acum de acord că obiectivul cheie acum e dezvoltarea zonei, cu datele care există, cu posibilităţile legale pe care le au autorităţile de a accelera anumite procese decizionale, acolo se poate obţine şi PUG-ul destul de rapid, dar până să ajungem la PUG sunt multe alte lucruri care pot fi făcute”, a mai spus el.

Cioloş a adăugat că “noi ne focalizăm în România foarte mult pe documente, pe decizii, pe chestii administrative. Dar acolo e vorba de oameni. Noi trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că dezvoltarea teritorială nu se face cu decizii administrative, cu legi, cu hotărâri de guvern ş.a.m.d. că de ălea avem o grămadă, se face cu oameni”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Orbán preia președinția rotativă a Consiliului European cu sloganul ‘Make Europe Great Again’

Viktor Orbán preia președinția rotativă a Consiliului European cu sloganul 'Make Europe Great Again' Liderul pro-Kremlin al Ungariei, Viktor Orban, preia președinția rotativă a Consiliului...

Încă două motociclete implicate într-un accident în localitatea Gordinești, din raionul Edineț

Încă două motociclete implicate într-un accident în localitatea Gordinești, din raionul Edineț Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce motocicletele cu care...

Miliardarul Warren Buffett și-a schimbat testamentul. Cum își va împărți averea de 130 de miliarde de dolari

Miliardarul Warren Buffett și-a schimbat testamentul. Cum își va împărți averea de 130 de miliarde de dolari Miliardarul Warren Buffett, președintele fondului Berkshire Hathaway și...

‘Fabrica de fericire’: Părinţii sunt izolaţi total în celule, trei zile, în cadrul unui program de parenting

'Fabrica de fericire': Părinţii sunt izolaţi total în celule, trei zile, în cadrul unui program de parenting Izolare totală, într-o cameră fără nicio fereastră. În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.