Cipru : Parlamentul aprobă modificări la Codul Penal vizând avortul

Publicat:

Parlamentul cipriot a aprobat vineri modificări la Codul Penal ce reduc constrângerile impuse femeilor pentru a putea face întrerupere de sarcină, după ani de dezbateri în această ţară a Uniunii Europene (UE) ce dispune de una dintre legislaţiile cele mai severe din lume în această privinţă, informează AFP, conform agerpres.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 33 de voturi pentru, opt împotrivă şi cinci abţineri.


Citește și : Moscova acordă 30 de zile Londrei să-şi reducă personalul diplomatic aflat în Rusia

Până în prezent, avorturile erau legale în Cipru doar în anumite circumstanţe, iar doi medici trebuiau să certifice că sarcina comportă riscuri pentru sănătatea psihică sau psihologică a femeii.

Amendamentele votate permit de acum unei femei să avorteze în termen de 12 săptămâni, fără a justifica printr-un risc pentru sănătatea sa. Ea va trebui, cu toate acestea, să consulte un medic. Termenul este prelungit până la 19 săptămâni în caz de viol sau incest.

În Cipru, unde avortul este un subiect sensibil, influenta Biserică Ortodoxă se opune din totdeauna ca acesta să nu mai fie considerat infracţiune.

Chiar dacă urmăririle în justiţie sunt rare, medicii s-ar putea pomeni într-o zonă de incertitudine şi constitui obiectul unor urmăriri, la fel ca femeile.

Potrivit parlamentarilor, adoptarea acestei legi, care a fost prezentată în 2015, este un prim pas spre o scoatere totală de sub incidenţa legii a întreruperilor de sarcini.

Modificările operate la Codul Penal vizează reducerea numărului de sarcini nedorite şi riscurile pe care le suportă femeile atunci când recurg la avorturi clandestine.

Nu există date fiabile cu privire la întreruperile de sarcini în Cipru, însă tinerele femei apelează la această practică în mod clandestin, a subliniat deputata Stella Kyriakides, una dintre promotoarele noii legislaţii.

Citește și : Rusia continuă să expulzeze diplomaţi occidentali

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.