Cipru vrea să suspende cererile de azil

Publicat:

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene (UE), a anunţat miercuri că intenţionează să suspende cererile de azil ale migranţilor pentru a face faţă unei creşteri de intrări ilegale pe insula mediteraneeană pe care Nicosia o impută Turciei, informează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a organizat o reuniune de urgenţă, în cadrul căreia miniştrii s-au pus de acord asupra măsurilor de luptă împotriva creşterii imigraţiei ilegale.


Citeşte şi: China anunţă un acord cu SUA pentru ‘consolidarea acţiunii climatice’ – Black News

“O cerere va fi înaintată Comisiei Europene pentru ca ea să acorde Republicii Cipru dreptul de a suspenda cererile de azil ale persoanelor care intră ilegal în ţară”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Marios Pelekanos.

Datele arată că insula se confruntă cu o “schimbare demografică” şi cu “efecte socio-economice acute” din cauza “crizei migranţilor”, a declarat el pentru jurnalişti, după reuniune.

Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internaţională, îşi exercită autoritatea asupra părţii de sud a insulei. O treime din nordul insulei este ocupată după invazia din 1974 a armatei turce ca reacţie la o lovitură de stat a susţinătorilor unei uniri a Ciprului cu Grecia. De atunci, insula este divizată, iar Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, a fost autoproclamată în nord.

Republica Cipru acuză Turcia că se foloseşte de migranţi, permiţându-le să treacă linia de demarcaţie, lungă de 180 de kilometri, care separă comunităţile ciprioto-greacă în sud şi ciprioto-turcă în nord.

În timpul primelor luni ale lui 2021, în Cipru au sosit 10.868 de migranţi ilegali, dintre care 9.270 au traversat linia verde în cadrul unei “politici deliberate a Turciei”, a susţinut Pelekanos.

Vezi şi: Patru astronauţi au decolat spre SSI la bordul SpaceX – VIDEO – Black News

Fluxurile de migranţi din acest an au fost mai mari cu 38% decât în întreg anul trecut, iar sosirile de migranţi din acest an se adaugă celor peste 33.000 de persoane care locuiesc în mod ilegal în Republica Cipru, a subliniat Pelikanos.

El a pledat pentru o “solidaritate europeană în vederea relocării imediate a solicitanţilor de azil în alte ţări membre, dar şi pentru repatrierea acestora spre ţările lor de origine”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.