X

Ciprul vrea ca UE să se implice mai mult în eforturile de reunificare şi să sprijine sectoarele afectate de sancţiunile contra Rusiei

Republica Cipru vrea mai multă implicare directă din partea Uniunii Europene în eforturile de a se pune capăt divizării de decenii a insulei, a declarat joi preşedintele Nikos Christodoulides, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

‘Republica Cipru este un stat membru al Uniunii Europene, problema Ciprului este o problemă europeană, iar rezolvarea ei afectează în mod direct Uniunea Europeană’, a spus Christodoulides după o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

‘În actualul mediu geopolitic, în urma invaziei ruse în Ucraina, Uniunea Europeană poate – şi trebuie – să contribuie decisiv la reluarea discuţiilor, întotdeauna în cadrul Naţiunilor Unite’, a afirmat preşedintele cipriot.

Ciprul este divizat din 1974 de când Turcia a invadat treimea de nord a insulei, ca răspuns la o lovitură de stat orchestrată de regimul militar aflat atunci la putere în Grecia. Divizarea insulei constituie o sursă de fricţiune între Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO.

Partea turcă a dorit întotdeauna să ţină deoparte Uniunea Europeană în negocierile de pace, considerând că blocul comunitar ar putea fi părtinitor, dat fiind că atât Grecia, cât şi Republica Cipru fac parte din el, spre deosebire de Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.

Ultima rundă de negocieri de pace între cele două părţi s-a soldat cu un eşec în 2017.

Christodoulides, care reprezintă partea cipriotă greacă în negocierile de pace desfăşurate sub auspiciile ONU, a mai spus joi că UE deţine ‘instrumentele şi stimulentele care ar putea conduce la o soluţie reciproc agreată pentru poporul cipriot, ciprioţii greci şi turci, pentru Turcia, pentru Uniunea Europeană’.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Preşedintele a mai declarat că ţara sa este hotărâtă să menţină sancţiunile UE împotriva Rusiei, dar a cerut ca Uniunea să sprijine acele sectoare, precum transporturile maritime, care au resimţit impactul acestor măsuri.

‘Acolo unde există un cost pentru industriile europene din cauza deciziilor pe care noi le-am luat (…), UE ar trebui să intervină pentru a sprijini acele sectoare’, a subliniat Christodoulides.

Tags: CipruNikos ChristodoulidesRepublica Cipruuniunea europeana
Categorii: Diaspora