X

Circa 500 de şoferi au fost sancţionaţi, în ultimele 24 de ore, pentru că maşinile lor aveau defecţiuni tehnice serioase

Circa 500 de şoferi au fost sancţionaţi, în ultimele 24 de ore, pentru că maşinile lor aveau defecţiuni tehnice serioase

Aproximativ 500 de şoferi au fost sancţionaţi, în ultimele 24 de ore, pentru că maşinile lor aveau defecţiuni tehnice serioase. Printre neregulile descoperite de poliţiştii se numără lipsa reviziei periodice, defecţiuni la sistemele de frânare sau lumini ori chiar modificări făcute în mod ilegal la autoturisme. Asta în timp ce pe drumurile din Republica Moldova circulă sute de mii de maşini vechi, poluante şi nesigure.

Mai bine mai bine de jumătate din vehiculele înregistrate în Republica Moldova sunt vechi. Mai exact, potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, din peste 1,2 milioane de vehicule, aproape 350 de mii au o vechime între 10 şi 20 de ani, iar peste 350 de mii au fost produse acum mai bine de trei decenii, sunt foarte poluante şi nu mai sunt sigure.

REGISTRUL DE STAT AL TRANSPORTURILOR

0-10 ani – 157 de mii de vehicule
10-20 ani – 349 de mii de vehicule
20-30 ani – 245 de mii de vehicule
peste 30 ani – 354 de mii de vehicule

Pentru a verifica starea tehnică a acestor maşini, poliţiştii Inspectoratului Naţional de Securitate Publică au organizat mai multe acţiuni de control pe întreg teritoriul ţării.

PAVEL APOSTOL şef interimar, Direcţia Poliţie de Patrulare, INSP: „ Pe parcursul a 24 de ore avem aproximativ 500 de procese verbale întocmite. Aici vorbim despre situaţii când este utilizată unitatea  de transprot care nu a fost supusă revizie tehnice, care a fost reutilată necorespunzător sau fără a avea autorizaţie. A fost încălcată la reutilare anumite aspecte tehnice, defecţiuni la sistemul de iluminat, în sistemul de frânare, adică toate acele acţiuni care demonstrează că acea unitatea de transport nu mai poate fi exploatată.”

Citește și: Doi români au pus pe jar poliţia din Croaţia: Au spart cel puţin 31 de case de lux pe Coasta Dalmată!

Cei ce utilizează maşini care nu respectă Regulamentul Circulaţiei Rutiere riscă amenzi de la 300 la 7.000 de lei. În cazul în care abaterea este foarte de gravă sunt aplicate şi puncte de penalizare, iar plăcuţele de înmatriculare pot fi ridicate de oamenii legii.

PAVEL APOSTOL şef interimar, Direcţia Poliţie de Patrulare, INSP: „În 70 de cazuri au fost ridicate plăcuţele cu numerele de înmatriculare pentru a interzice exploatarea vehicului. Acestor 70 de persoane li se vor întoarce plăcuţele de înmaticulare doar după ce fie o să fie trecută revizia tehnică sau o să fie lichidate acele defecţiuni.”

Dacă unii şoferi dau dovadă de iresponsabilitate, folosind maşini nesigure, alţii spun că respectă cu stricteţe termenul de verificare tehnică, pentru siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Poliţiştii vor continua acţiunile de verificare pe întreg teritoriul ţării, astfel încât să se asigure că şoferii verifică în mod regulat starea tehnică a maşinilor, conform legii.

 

Tags: defecțiuni tehnicesancționațişoferi
Social