Circa treizeci de activişti de mediu sunt judecaţi în Elveţia

Publicat:

Circa treizeci de activişti de mediu vor fi judecaţi săptămâna aceasta de justiţia elveţiană pentru blocarea unui centru comercial pe 29 noiembrie 2019 în timpul protestelor faţă de consumul excesiv organizate cu ocazia “Black Friday”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest proces, care se deschide marţi la Freiburg şi va dura 4 zile, este cel mai mare proces din Elveţia în care sunt judecaţi activişti de mediu, potrivit mass-media.


Citeşte şi: Australia îşi ÎNCHIDE ambasada din Afganistan

Pe 29 noiembrie 2019, acţiuni denumite “Block Friday” au avut loc în Europa pentru “prima dată” de la introducerea evenimentului comercial Black Friday pe continent pentru a denunţa “această incitare la consum excesiv şi consecinţele sale climatice”, a afirmat grupul Extinction Rebellion (XR) într-un comunicat.

În acest caz, cei aproximativ treizeci de activişti, dintre care majoritatea cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani, au fost condamnaţi la plata unor amenzi, unii au fost condamnaţi la închisoare sau la închisoare cu suspendare, pentru participarea la un protest neautorizat, tulburarea ordinii publice şi opunere la ordinele poliţiei, conform agenţiei de ştiri elveţiene ATS.

Activiştii, care sunt apăraţi de circa 10 avocaţi, s-au opus însă acestor sentinţe pronunţate prin ordonanţe penale emise de un procuror din Freiburg.

Procesul se anunţă a fi tensionat. Acum câteva săptămâni, apărarea s-a plâns că nu a obţinut de la judecătorul care prezidează procesul dreptul de a chema oameni de ştiinţă să depună mărturie.

Citeşte şi: CDC investighează cazuri de INFLAMAŢIE CARDIACĂ post-vaccinare apărute la tineri

Printre aceştia se numără şi laureatul Premiului Nobel pentru Chimie Jacques Dubochet, un susţinător obişnuit al acţiunilor împotriva schimbărilor climatice. Acesta din urmă ar putea, potrivit apărării, să demonstreze că acţiunea prin care a fost blocat centrul comercial a fost întreprinsă în stare de necesitate, sub presiunea urgenţei climatice.

În timp ce procesele împotriva activiştilor climatici s-au înmulţit în ultimele luni în Elveţia, apărarea a invocat în repetate rânduri această stare de necesitate, un argument uneori acceptat de instanţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite spune că misiunea sa se apropie de sfârşit

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite spune că misiunea sa se apropie de sfârşit Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a declarat că misiunea sa...

SUA confirmă al cincilea caz uman de gripă aviară

SUA confirmă al cincilea caz uman de gripă aviară Un angajat al unei ferme de lapte din Colorado a devenit a cincea persoană din Statele...

Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu jurnalistului american Tucker Carlson

Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu jurnalistului american Tucker Carlson Volodimir Zelenski nu intenţionează să îi acorde un interviu prezentatorului conservator american...

Tucker Carlson anunţă un interviu-bombă cu Zelenski

Tucker Carlson anunţă un interviu-bombă cu Zelenski Tucker Carlson, jurnalistul american controversat care a realizat un interviu cu liderul rus Vladimir Putin, a reușit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.