X

Cisiordania. A început procesul unei adolescente palestiniene, considerată un simbol al protestului faţă de ocupaţia israeliană

Procesul adolescentei palestiniene Ahed Tamimi (foto), care s-a transformat într-un simbol al protestului după ce a apărut într-o înregistrare video, devenită virală, lovind soldaţi israelieni, a început marţi la un tribunal militar din Cisiordania ocupată de către armata israeliană, relatează dpa şi AFP, conform agerpres.

Procesul, care va dura probabil luni de zile, a stârnit un imens interes din partea opiniei publice, dar şi condamnarea pe plan internaţional a arestării minorei palestiniene.

Citeşte şi: Un post de radio creştin a fost închis din cauza unor declaraţii misogine: ‘Femeile sunt creaturi periculoase ale răului’

Ahed Tamimi (17 ani) se confruntă cu 12 capete de acuzare, inclusiv atac şi incitare, la Tribunalul militar din Ofer.

După ce a discutat cu avocatul adolescentei şi în faţa unei mulţimi de rude, jurnalişti şi diplomaţi prezenţi la Tribunalul din Ofer, judecătorul a ordonat ca toată lumea să părăsească locul, cu excepţia familiei, precizează AFP.

Palestinienii o consideră pe Ahed Tamimi drept o eroină care se opune ocupaţiei militare israeliene în Cisiordania, în timp ce Israelul o tratează ca pe o agitatoare care încearcă să-i provoace pe soldaţi în înregistrare în cadrul unei campanii de PR palestiniene.

Într-o înregistrare video din 15 decembrie 2017, adolescenta cu păr blond este văzută cum îi loveşte şi îi împinge pe doi soldaţi israelieni care intraseră pe o alee a locuinţei familei sale, în timpul unui protest în Nabi Saleh, localitatea natală a fetei. În înregistrare apar, de asemenea, mama sa, Nariman, şi verişoara sa Nour.

Citeşte şi: Partidul Social Democrat german îşi numeşte la conducere pentru prima oară o femeie

Potrivit AFP, israelienii au văzut în lipsa de reacţie a soldaţilor expresia valorilor armatei lor, resimţind totodată o puternică amărăciune în faţa a ceea ce ei au perceput a fi drept o umilire.

Soldaţii luaseră poziţie în timp ce Nabi Saleh era teatrul unor manifestaţii, în contextul protestelor palestiniene, pe atunci aproape zilnice, împotriva deciziei preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

Organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, Uniunea Europeană şi altele au criticat comportamentul Israelului în cazul adolescentei, care a fost plasată sub controlul justiţiei militare israeliene, cu care se confruntă tinerii palestinieni în Cisiordania.

”Încă o dată, autorităţile israeliene au răspuns la acte de nesupunere din partea unui copil palestinian cu măsuri care sunt total disproporţionate cu incidentul în cauză”, a declarat Magdalena Mughrabi, director adjunct al Human Right Watch (HRW), într-un comunicat, citat de dpa.

Citeşte şi: Operaţiune antitero în Sinai. 10 morţi şi 400 de arestaţi

Peste 300 de minori palestinieni sunt în detenţie în închisorile israeliene, potrivit organizaţiei israeliene pentru drepturile omului B’tselem. Israelul invocă raţiuni de securitate pentru detenţiile respective. În ultimii ani, tineri palestinieni au comis atacuri cu cuţitul împotriva unor israelieni.

Cazul adolescentei Tamimi are legătură cu Nabi Saleh, care a organizat demonstraţii săptămânal din 2009, după ce armata israeliană a restricţionat accesul palestinienilor pe terenurile din apropiere, deschizând calea pentru colonişti evrei în zona respectivă, notează dpa. Membri ai familiei Tamimi, care numără sute de persoane, au murit sau au fost arestaţi în cursul protestelor, şi comentatori israelieni îi acuză că îi pun pe minori în situaţii periculoase.

Tags: Ahed Tamimicisiordaniacolonişti evreiHuman Right Watch (HRW)israelMagdalena MughrabiNabi SalehOferPalestina
Categorii: Știrile zilei