X

Civilii ruşi părăsesc zona de graniţă a regiunii Kursk în faţa ofensivei ucrainene

Civilii ruşi părăsesc zona de graniţă a regiunii Kursk în faţa ofensivei ucrainene

Armata rusă a confirmat miercuri continuarea luptelor în regiunea Kursk frontalieră cu Ucraina, unde armata ucraineană a lansat în ziua precedentă o incursiune mecanizată în urma căreia mii de persoane sunt în prezent evacuate de ambele părţi ale graniţei, relatează agenţiile AFP şi DPA.

Potrivit Moscovei, trupele ucrainene au pătruns în această regiune cu circa o mie de soldaţi, sprijiniţi de zeci de tancuri şi blindate. Comentatori militari semnalează că armata rusă avea o desfăşurare slabă în respectiva zonă, ceea ce a permis armatei ucrainene să pătrundă relativ uşor în profunzime în această operaţiune descrisă de bloggeri militari ruşi drept o ofensivă în toată regula, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin, apărut vizibil posomorât la o şedinţă de urgenţă cu responsabilii militari, din care au fost transmise secvenţe la televiziune, a acuzat o “provocare pe scară extinsă” din partea Ucrainei, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat că “înaintarea inamicului în profunzimea teritoriului a fost stopată de loviturile aviaţiei şi artileriei”.

Lupte mai sunt în desfăşurare “în zonele imediat adiacente frontierei” şi “operaţiunea se va încheia prin înfrângerea inamicului”, cel puţin 100 de soldaţi ucraineni fiind ucişi şi 215 răniţi, a susţinut Gherasimov.

Însă bloggeri militari ruşi afirmă că trupele ucrainene au ocupat nu mai puţin de 11 sate ruseşti şi că înaintarea lor continuă în direcţia oraşului Sudzha, unde au fost lansate apeluri de evacuare a civililor. La o distanţă de circa 60 de kilometri de acest oraş se află centrala nucleară Kursk. Aceiaşi bloggeri ruşi estimează la până 2.000 de soldaţi efectivele ucrainene angajate în această ofensivă. Potrivit unuia dintre ei, Alexander Sladkov, armata ucraineană a pătruns zece kilometri în interiorul teritoriului rus.

Autorităţile ruse au anunţat că mii de persoane au părăsit zonele de graniţă în regiunea Kursk, unde în urma atacurilor ucrainene cel puţin cinci civili au murit şi 28 sunt răniţi, printre care şi copii.

Şi în regiunea ucraineană Sumî, învecinată cu regiunea Kursk, autorităţile au ordonat “evacuarea obligatorie” a 23 de localităţi, măsură ce priveşte aproximativ 6.000 de persoane, potrivit guvernatorului Volodimir Artiuci.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

În timp ce Kievul păstrează tăcerea, un comentator militar ucrainean, Serghei Zgureţ, consideră că prin această incursiune armata ucraineană urmăreşte să forţeze Rusia să-şi redistribuie forţe de pe alte sectoare ale frontului din interiorul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să avanseze constant şi ameninţă puncte strategice ale armatei ucrainene.

De asemenea, remarcă acelaşi comentator, geografia acelei zone din Rusia permite “desfăşurarea eficientă a acestui tip de acţiuni disuasive contra inamicului, folosind un dispozitiv redus, şi este probabil ceea ce face armata ucraineană”.

Tags: armataKurskVladimir Putin
Externe