Civilii ucraineni fug din faţa avansului trupelor ruse, care se apropie de Pokrovsk

Publicat:

Civilii ucraineni fug din faţa avansului trupelor ruse, care se apropie de Pokrovsk

Populaţia ucraineană fugea miercuri din cauza avansului trupelor ruse în direcţia Pokrovsk, un important nod logistic în estul Ucrainei, de care acestea continuă să se apropie în pofida ofensivei Kievului în regiunea rusă Kursk, relatează AFP.

Armata rusă a cucerit sat după sat în ultimele săptămâni în acest sector al frontului şi se află acum la circa zece kilometri de Pokrovsk, un oraş de 53.000 de locuitori pe care autorităţile ucrainene încearcă să-l evacueze de urgenţă, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Întâlnit de jurnaliştii France Presse în timp ce părăsea regiunea, Maksim, de 40 de ani, a spus că situaţia este “foarte tensionată” şi că se înrăutăţeşte de la oră la oră. Blocul de opt etaje în care locuia a fost lovit recent, în timp ce se întorcea acasă.

“Am decis să plec pentru că viaţa este mai importantă”, povesteşte acest miner care lucrează într-o mină din Pokrovsk.

Anatoli, de 60 de ani, spune că a fost martorul a două bombardamente. “Ce pierderi! Dar toată lumea este în viaţă, mulţumim lui Dumnezeu. Oamenii au plecat”, a spus el.

Autorităţile regionale au dispus luni “evacuarea forţată” a familiilor cu copii din Pokrovsk, un oraş care se află pe o rută care duce la Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.

Nou semn al avansului său, armata rusă a revendicat miercuri cucerirea unui nou sat în acest sector, Jelane, aflat la circa 20 km est de Pokrovsk.

Marţi, armata rusă a anunţat că a cucerit oraşul New York, o victorie simbolică datorită numelui localităţii. Dar localitatea este de asemenea prezentată de Rusia drept o importantă platformă logistică pentru trupele ucrainene în aglomerarea de la Toreţk.

Militari şi bloggeri ucraineni au dat totuşi asigurări că o parte din New York a rămas sub controlul forţelor Kievului.

Dacă ofensiva ucraineană declanşată la 6 august în regiunea rusă Kursk a beneficiat de multă atenţie pentru că a dus ostilităţile pe teritoriul atacatorului, epicentrul luptelor rămâne în regiunea industrială ucraineană Donbas, unde soldaţii ruşi sunt în avantaj, fiind mai bine echipaţi şi mai numeroşi.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

În regiunea Kursk, militarii ucraineni au anunţat marţi seară că deţin controlul asupra a 1.263 kmp şi 93 de aşezări. Cea mai mare cucerire de până acum este cea a oraşului Sudja, cu circa 5.500 de locuitori, aflat la opt kilometri de frontiera cu Ucraina.

Ofensiva ucraineană în regiunea Kursk nu pare totuşi să fi permis uşurarea presiunii ruse asupra Pokrovsk, comentează France Presse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se caută gondolieri. Veneţia încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care defineşte oraşul

Se caută gondolieri. Veneţia încearcă să ocupe locurile vacante în profesia care defineşte oraşul Primăria Veneţiei a anunţat că este în căutare de noi gondolieri....

Cinci persoane, inclusiv doi medici, arestate în urma morţii actorului Matthew Perry

Cinci persoane, inclusiv doi medici, arestate în urma morţii actorului Matthew Perry Cinci persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru moartea actorului Matthew...

A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna, din raionul Rezina

A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna, din raionul Rezina A secat cascada din apropierea Mănăstirii Saharna, din raionul Rezina, unul dintre punctele turistice de...

NYT: Discursul pe care Biden n-ar fi dorit niciodată să-l rostească

NYT: Discursul pe care Biden n-ar fi dorit niciodată să-l rostească ”Îți mulțumim, Joe!”, scandau mulțimile în fața unui președinte înlăcrimat, mulțumindu-i pentru o viață întreagă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.