CJI recomandă ca instituțiile media să reflecteze într-un mod corect, imparțial și echidistant campania electorală

Publicat:

Instituțiile mass-media din Republica Moldova sunt îndemnate să reflecteze într-un mod corect, imparțial și echidistant campania electorală. Recomandarea vine din partea Centrului pentru Jurnalism Independent, care monitorizează 10 posturi TV.

Totodată, CJI mai recomandă ca instituțiile media să asigure pluralismul și diversitatea de opinie, prin includerea în știri a mai multor perspective cu privire la subiectul reflectat.


Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

„Am îndemnat radiodifuzorii să utilizeze rapoartele noastre de monitorizare ca instrumente de auto reglementare și să elimine carențele care au fost observate în primele două perioade de raport, astfel încât activitatea lor să fie conformă cu normele legale și ale Codului deontologic al jurnalistului”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Prin urmare, instituțiilor media li se recomandă să promoveze egalitatea de gen prin citarea mai multor surse de sex feminin. De asemenea, Consiliului Audiovizualului i se recomandă să folosească rapoartele de monitorizare pentru a se autosesiza și a evalua dacă posturile TV monitorizate au respectat dreptul cetățenilor la o informare completă, obiectivă și veridică, precum și dreptul concurenților electorali de a avea acces egal la mass-media.

Raportul a fost realizat în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Potrivit secretarului Coaliției, Grigore Stegărescu, coordonator de proiecte la ADEPT, CALC este o entitate permanentă, benevolă, constituită încă în 2005. Misiunea Coaliției, în care se regăsesc 39 de organizații obștești, este de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele internaționale, la care Republica Moldova este parte.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

În cadrul raportului au fost monitorizate 10 posturi TV cu acoperire națională, cu formă de proprietate publică și privată și care difuzează atât în limba română, cât și în limba rusă. Este vorba despre: Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV. Concluziile de bază arată că o parte din cele 10 posturi TV au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri. Aceștia au fost protagoniști în știri separate sau au fost menționați în știri în știri cu caracter electoral direct sau indirect. O altă parte a avut atitudini preferențiale față de unii candidați.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden: ‘Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin’

Biden: 'Eu sunt cel care l-a oprit pe Putin' Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune...

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis

Robert Fico afirmă că ar fi mers la Moscova cu Viktor Orban dacă sănătatea i-ar fi permis Premierul populist slovac Robert Fico, rănit într-un atentat...

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA

Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile din SUA "Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte...

Reformistul Massoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului

Reformistul Massoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului Candidatul reformist Massoud Pezeshkian a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, devansându-l pe ultraconservatorul Said...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.