CJUE aplică o măsură dură Ungariei şi Slovaciei. România este şi ea vizată

Publicat:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins miercuri plângerile formulate de Ungaria şi Slovacia pe tema politicii de imigraţie a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanţi de azil conform sistemului de cote, transmit AFP şi Reuters.

”Curtea respinge cazurile prezentate de Slovacia şi Ungaria împotriva mecanismului provizoriu pentru relocarea obligatorie a solicitanţilor de azil”, se arată într-o declaraţie a CJUE. ”Mecanismul contribuie de fapt la a permite Greciei şi Italiei să facă faţă impactului crizei migraţioniste din 2015 şi este proporţional”, menţionează documentul citat, conform agerpres.


Ungaria şi Slovacia au contestat legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia şi Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Citeşte şi: Bruxellesul răspunde Budapestei, după ce Orban a cerut peste 400 de milioane de euro

Ungaria şi Slovacia fac parte din ţările care au votat contra cotelor obligatorii, la fel ca Republica Cehă şi România, dar ele au fost puse în minoritate de către alte state membre ale UE. Conform planului, Ungaria avea obligaţia de a primi, într-o primă fază, 1.294 de persoane (peste 2.300 la final) şi Slovacia circa 800 (peste 1.400 la final), însă până la 31 august Ungaria nu primise niciun solicitant de azil relocat, iar Slovacia doar 16.

După mai multe notificări, care s-au dovedit ineficiente, în luna iunie Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement (încălcare a dreptului comunitar) contra Budapestei, Varşoviei şi Pragăi. Slovacia nu a fost vizată în acest stadiu.

În luna iulie, Avocatul General al CJUE a propus ca plângerile Slovaciei şi Ungariei să fie respinse, susţinând că argumentele juridice ale celor două ţări sunt nefondate.

Decizia de miercuri a fost adoptată cu o majoritate simplă de voturi de Marea Cameră a CJUE, ce are 15 judecători.

Până la finalul lunii august a acestui an, doar 19.216 de persoane fuseseră relocate din Grecia şi 8.212 din Italia către alte ţări membre. Potrivit executivului UE, la finalul lui iulie în Grecia se mai aflau numai 5.000 de persoane eligibile pentru relocare, iar în Italia câteva mii. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.