X

CJUE a dat dreptate unei femei transgen, care dorea să se pensioneze la 60 de ani

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate marţi unei femei transgen căsătorite, în lupta ei pentru aceleaşi drepturi de pensionare ca oricare altă femeie, după ce autorităţile britanice au refuzat să recunoască pe deplin schimbarea de gen a acesteia, informează dpa, potrivit agerpres.

Reclamanta s-a născut ca bărbat în 1948, s-a căsătorit în 1974 şi a suferit o operaţie de schimbare de sex în 1995. La acea vreme, ea ar fi trebuit să-şi anuleze căsătoria pentru a fi recunoscută pe deplin ca femeie, în condiţiile în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex nu erau recunoscute – pas pe care ea nu era pregătită să-l facă.

Citeşte şi: Pe urmele lui Escobar. Cadavrele jurnaliştilor ecuadorieni asasinaţi au fost desoperite în Columbia

În 2008, ea a aplicat pentru pensionare la vârsta de 60 de ani, vârsta de pensionare pentru femeile din generaţia sa, însă cererea i-a fost respinsă cu motivaţia că nu deţine un certificat deplin de recunoaştere a sexului său, ceea ce însemna că ea va trebui să aştepte până va atinge vârsta de pensionare pentru bărbaţi, de 65 de ani.

Ea a contestat decizia în faţa justiţiei din Marea Britanie, argumentând că aceasta o discriminează. Curtea Supremă de Justiţie a Marii Britanii a solicitat CJUE să o ajute în interpretarea legislaţiei UE.

CJUE, cu sediul în Luxemburg, a dat dreptate femeii în plângerea pentru discriminare, de vreme ce ea a fost tratată mai puţin favorabil decât o femeie căsătorită care nu a suferit o operaţie de schimbare de sex.

Citeşte şi: O furgonetă a intrat cu viteză în sediul De Telegraaf din Amsterdam – FOTO

În acest context, “persoanele care au trăit pentru o perioadă semnificativă ca persoane de alt gen decât cel de la naşterea lor şi care au suportat o operaţie de schimbare de sex trebuie să fie considerate ca fiind de sex schimbat”, au argumentat judecătorii.

De asemenea, ei consideră că statutul marital nu trebuie să joace niciun rol în determinarea eligibilităţii pentru pensionare.

Cazul a fost redeschis acum de justiţia britanică, pentru o decizie finală.

Tags: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)femeie transgenmarea britanievarsta de pensionare
Categorii: Diaspora