X

CJUE: Franţa, Marea Britanie şi Belgia permit serviciilor de informaţii să colecteze date confidenţiale ale cetăţenilor

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) Manuel Campos Sanchez-Bordona consideră că legislaţia din Franţa, Regatul Unit şi Belgia permite serviciilor de informaţii să colecteze toate datele utilizatorilor de telefon şi internet, ceea ce contravine reglementărilor UE privind confidenţialitatea datelor, transmite DPA, potrivit agerpres.

Juristul a susţinut miercuri că legile franceze, britanice şi belgiene prevăd păstrarea datelor cum ar fi poziţia geografică a fiecărei persoane şi identitatea celor cu care comunică, deşi încălcarea confidenţialităţii nu merge până la stocarea conţinutului comunicaţiilor.

Citeşte şi: Un avion de pasageri şi-a golit rezervoarele peste o şcoală din Los Angeles – VIDEO

Sanchez-Bordona consideră că legislaţia Uniunii Europene este aplicabilă în orice situaţie în care li se impun obligaţii companiilor, chiar şi din motive de securitate naţională. Avocatul general a susţinut că restricţiile menite să menţină confidenţialitatea comunicaţiilor trebuie aplicate cu stricteţe. El şi-a formulat opinia în contextul mai multor reclamaţii din partea unor grupuri de susţinători ai confidenţialităţii din cele trei ţări menţionate.

DPA observă că serviciile de informaţii se confruntă de multă vreme cu dificultăţi privind echilibrul între combaterea terorismului şi a infracţiunilor grave, pe de o parte, şi dreptul persoanelor la confidenţialitatea datelor, pe de alta.

CJUE a decis în 2016 că strângerea şi păstrarea tuturor datelor referitoare la comunicaţii contravin legislaţiei europene.

Citeşte şi: Trump, FĂRĂ remuşcări: ‘Soleimani trebuia lichidat încă de acum 20 de ani!’

Avocatul general a argumentat că serviciile naţionale pot colecta anumite date pentru o anumită perioadă de timp în vederea asigurării securităţii naţionale, dar accesul la date trebuie limitat, iar utilizatorii trebuie informaţi. Restricţiile respective pot fi suspendate temporar în situaţii excepţionale, cum ar fi starea de urgenţă.

Potrivit DPA, magistraţii CJUE respectă de multe ori opiniile avocatului general. Hotărârile instanţei în cele patru cazuri legate de subiect nu au fost încă pronunţate. 

Tags: BelgiaconfidentialitateCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)frantaManuel Campos Sánchez-Bordonamarea britanieUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora