CJUE îl lasă cu ‘buza umflată’ pe un fost comisar european

Publicat:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins joi cererea prin care fostul comisar european pentru sănătate, John Dalli, cerea să i se acorde despăgubiri după ce a fost nevoit să demisioneze în octombrie 2012, în urma unui scandal de trafic de influenţă legat de industria tutunului, transmite dpa, potrivit agerpres.

Politicianul maltez a demisionat după ce agenţia antifraudă a Uniunii Europene, OLAF, l-a acuzat că a avut întâlniri secrete cu lobbyişti din industria tutunului şi că a ştiut că o cunoştinţă de-a sa se folosea de numele său pentru a pretinde mită de la o companie de tutun.


Citeşte şi: Protestatarii din Sudan resping dialogul cu puterea. Numărul morţilor a ajuns la 108

Autorităţile malteze au desfăşurat, la rândul lor, o anchetă în acest caz, dar nu l-au inculpat pe Dalli.

În ce-l priveşte, John Dalli l-a acuzat pe preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că l-a obligat să demisioneze.

Dalli a invocat, între altele, că ancheta a folosit probe obţinute ilegal, inclusiv date personale, prin ascultări telefonice.

Lansat într-o lungă bătălie în justiţie, fostul comisar a cerut instanţelor UE să-i anuleze demisia, cerere respinsă însă de acestea în 2015 şi 2016.

În cazul de faţă, Dalli a cerut compensaţii totale de 1,9 milioane de euro ca despăgubiri materiale, plus 1 euro simbolic ca despăgubiri morale.

Judecătorii Curţii de la Luxemburg i-au respins însă cererea, motivând că Dalli nu a demonstrat că OLAF şi Comisia Europeană s-au comportat ilegal, şi nici că a avut de suferit din această cauză.

Citeşte şi: Aproape 150.000 de migranţi au fost arestaţi luna trecută la frontiera de sud a SUA

Cazul a atras o considerabilă atenţie mediatică la acea vreme. Dalli l-a acuzat pe Barrosso de ‘hărţuire’, susţinând că a fost prins într-o ‘ambuscadă’ şi forţat să demisioneze, lăsându-i-se timp de gândire doar 30 de minute.

Barroso a negat acuzaţiile şi a declarat că Dalli a demisionat de bunăvoie.

John Dalli are la dispoziţie un termen de două luni şi zece zile pentru a introduce recurs din motive procedurale la CJUE, a precizat instanţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.