X

CJUE: Polonia, Ungaria şi Cehia au încălcat legislaţia UE

UPDATE: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că Polonia, Ungaria şi Cehia au încălcat legislaţia Uniunii Europene refuzând să primească cotele de refugiaţi alocate de UE pentru a degreva Grecia, după creşterea bruscă a numărului de imigranţi în 2015, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Instanţa cu sediul în Luxemburg a constatat că ‘prin refuzul de a respecta mecanismul temporar de relocare a celor care solicită protecţia internaţională’ cele trei ţări ‘nu şi-au îndeplinit obligaţiile conform legilor Uniunii Europene’.

Citește și: În plină pandemie, americanii pornesc un adevărat război împotriva drogurilor

Sentinţa CJUE nu presupune nicio sancţiune imediată. Mecanismul de relocare a zeci de mii de migranţi a fost prevăzut doar până în 2017.

Reuters apreciază că decizia instanţei supreme a UE evidenţiază divergenţele privind migraţia. Guvernele eurosceptice şi naţionaliste din estul Uniunii au invocat motive de securitate pentru a refuza să accepte refugiaţii şi migranţii, în majoritate musulmani, proveniţi din zonele afectate de războaie şi sărăcie din Orientul Mijlociu, nordul Africii sau din alte regiuni, chiar mai îndepărtate.

Statele din prima linie, cum sunt Grecia şi Italia, au reclamat vehement lipsa de solidaritate europeană, în timp ce se confruntau cu sosiri în masă, peste capacitatea sistemelor de securitate şi asistenţă socială. Ţările europene bogate, ca Germania, i-au criticat la rândul lor pe est-europeni, care refuzau să acorde ajutor, deşi beneficiau în continuare de asistenţa financiară de la Bruxelles.

În 2015, în Europa au ajuns, traversând Mediterana, peste un milion de migranţi. Luată iniţial pe nepregătite, UE a reprimat ulterior imigraţia, şi-a întărit frontierele externe şi a oferit fonduri şi asistenţă unor state nemembre, cum ar fi Turcia, pentru a-i împiedica pe migranţi să îşi continue deplasarea spre Europa.

Citește și: COVID-19 este a treia cauză de deces în SUA

Divergenţele interne privind migraţia nu s-au încheiat însă nici pe departe, constată Reuters. Afluxul de migranţi a contribuit şi la decizia din 2016 a Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană – cel mai mare pas înapoi pentru integrarea europeană după al doilea război mondial.

UE se confruntă acum cu un nou test al unităţii: epidemia de COVID-19. Fiecare stat membru îşi urmează în prezent propria strategie de limitare a răspândirii coronavirusului, iar ţările cel mai grav afectate, Italia şi Spania, se plâng din nou de lipsa solidarităţii şi a ajutoarelor europene. 

Tags: cehiaCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)LuxemburgmigrantiPoloniaUngaria
Categorii: Diaspora