X

CJUE: Reforma privind pensionarea judecătorilor polonezi contravine normelor europene

Noile prevederi adoptate de Polonia în ce priveşte pensionarea judecătorilor, în special vârsta diferită de ieşire din activitate între bărbaţi şi femei, precum şi posibilitatea de prelungire a activităţii unui judecător, sunt contrare dreptului european, indică avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în avizul publicat joi, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

CJUE, sesizată de Comisia Europeană, trebuie să statueze asupra fondului dosarului, după două decizii provizorii la sfârşitul lui 2018.

Citeşte şi: Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Avizele emise de avocatul general nu sunt constrângătoare, dar CJUE tinde să le urmeze în deciziile sale finale.

La mijlocul lunii aprilie, avocatul general a constatat deja că dispoziţiile legislaţiei poloneze referitoare la reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme sunt contrare dreptului Uniunii Europene. CJUE urmează să comunice luni decizia sa în acest caz.

De această dată, avocatul general Evgheni Tancev a examinat dispoziţia care diferenţiază vârsta de pensionare a judecătorilor între bărbaţi şi femei, coborâtă de la 67 la 65 de ani pentru primii, şi la 60 de ani pentru acestea din urmă.

Avocatul general al CJUE a respins argumentele autorităţilor poloneze privind competenţa lor de a stabili vârste diferite de pensionare pentru bărbaţi şi femei, şi consideră că nu poate fi vorba de ‘discriminare pozitivă’, întrucât ‘regulile care perpetuează o distribuţie tradiţională a rolurilor nu ar trebui considerate drept măsuri care favorizează egalitatea’, se arată în comunicatul Curţii de la Luxemburg.

În plus, avocatul general al CJUE critică puterea discreţionară acordată ‘unui membru al unei puteri executive, nici mai mult, nici mai puţin decât ministrul justiţiei, în acest caz’, de a prelungi cu titlu individual perioada de activitate a unui judecător.

Vezi şi: Susţinătorii opoziţiei albaneze s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

‘Acest ansamblu de măsuri nu este compatibil cu elementul obiectiv de imparţialitate’ cerut de dreptul european, apreciază avocatul general.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia din 2015, a întreprins o amplă reformă a sistemului de justiţie. Conservatorii naţionalişti argumentează că o astfel de reformă este necesară pentru a lupta împotriva corupţiei şi a reţelelor moştenite din regimul comunist.

În ce o priveşte, Comisia Europeană consideră că modificările introduse de PiS aduc atingere independenţei justiţiei şi pun în pericol respectarea statului de drept în Polonia.

Tags: comisia europeanaCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)Evgheni TancevjudecătoriLege şi Justiţie (PiS)Poloniauniunea europeana
Categorii: Diaspora