CJUE sprijină dreptul angajaţilor la concediu anual plătit

Publicat:

Angajaţii din Uniunea Europeană care nu efectuează concediul anual nu îşi pierd automat dreptul la acesta şi nici dreptul de a primi compensaţii pentru zilele de odihnă dacă pleacă de la respectivul loc de muncă, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat emis marţi, citat de dpa, potrivit agerpres.

CJUE a fost sesizată de două tribunale din Germania, care i-au cerut să interpreteze legislaţia UE conform căreia dreptul oricărui angajat la un concediu anual plătit de cel puţin patru săptămâni nu poate fi înlocuit de o indemnizaţie financiară în caz de încetare a relaţiilor de muncă.


Citeşte şi: Incident între avioane din SUA și Rusia deasupra Mării Negre – VIDEO

Instanţele germane fuseseră sesizate de un stagiar în domeniul juridic care a lucrat pentru oraşul-land Berlin şi, respectiv, de un angajat al Societăţii Max Planck, un prestigios institut de cercetare.

Cei doi reclamanţi nu au efectuat concediile anuale plătite şi li s-a refuzat compensarea acestora în bani după ce au plecat de la respectivele locuri de muncă.

Curtea de la Luxemburg a considerat că legislaţia Uniunii Europene se opune ca un lucrător să-şi piardă în mod automat zilele de concediu plătit la care avea dreptul în virtutea dreptului Uniunii, precum şi, corelativ, dreptul la o indemnizaţie financiară cu titlul de concediu neefectuat, prin simplul fapt că nu a solicitat concediu înainte de încetarea relaţiei de muncă (sau în cursul perioadei de referinţă).

Citeşte şi: După 2 ani de la alegerea lui Trump, americanii sunt chemaţi la vot

În schimb, dacă angajatorul dovedeşte că angajatul nu şi-a luat în mod deliberat şi în cunoştinţă de cauză concediul anual plătit, deşi i s-a dat ocazia să-şi exercite efectiv acest drept, legislaţia Uniunii Europene nu se opune pierderii acestui drept, şi nici, în caz de încetare a relaţiei de muncă, absenţei corelative a unei indemnizaţii financiare.

Într-o decizie separată referitoare la un alt caz german, CJUE a stabilit că moştenitorii unui angajat care a decedat fără să-şi fi luat concediul anual au dreptul la o indemnizaţie pentru zilele de concediu neefectuate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.