CJUE: Taxa radio-tv din Germania este legală

Publicat:

Structura taxei radio-tv din Germania este compatibilă cu legislaţia UE, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, transmite DPA, potrivit agerpres.

Această contribuţie de 17,50 euro pe lună este principala sursă de venituri pentru posturile de televiziune ARD şi ZDF, precum şi pentru postul public de radio Deutschlandradio.


Vezi şi: Accident feroviar în Turcia! Sunt zeci de morţi şi răniţi! – VIDEO

În trecut, nivelul acestei taxe depindea de numărul echipamentelor de recepţie pe care o persoană le deţinea în locuinţă. Însă în 2013, autorităţile germane au modificat modul de calcul, astfel că fiecare locuinţă plăteşte aceeaşi valoare a taxei radio-tv, indiferent cât de multe persoane trăiesc în acea locuinţă sau dacă există sau nu un televizor sau aparat de radio, în ideea de a face mai uşor colectarea veniturilor.

Mai multe persoane au depus acţiuni în justiţie la mai multe tribunale din Germania, susţinând că noua cerinţă duce la creşterea subvenţiilor pentru posturile publice de radio şi tv şi în consecinţă constituie o formă ilegală de ajutor de stat.

Citeşte şi: Un al doilea cetăţean canadian a fost reţinut în China

Însă, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins joi argumentele reclamanţilor, concluzionând că modificarea din 2013 nu a modificat în mod fundamental sistemul de colectare a taxei radio-tv, inclusiv volumul banilor de care beneficiază posturile publice de radio şi tv. De asemenea, legislaţia europeană oferă statelor membre autoritatea de a decide cum să pună în aplicare şi să colecteze astfel de taxe, au apreciat judecătorii de la Luxemburg.

În luna iulie a acestui an, Curtea Constituţională Federală de la Karlsruhe a decis şi ea că poate fi perceput acelaşi nivel al taxei radio-tv de la orice consumator.

În anul 2017, taxa radio-tv a adus la buget opt miliarde de euro, dintre care 90% au venit de la persoanele fizice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.