Clearview AI a primit o amendă uriaşă în Franţa

Publicat:

Serviciul american de recunoaştere facială Clearview AI a fost amendat joi de autoritatea franceză pentru protecţia vieţii private (CNIL) cu 20 milioane de euro, suma maximă prevăzută pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecţia Datelor (RGPD/GDPR), transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Ca urmare a unei somaţii rămase fără răspuns, CNIL pronunţă o sancţiune de 20 milioane de euro şi solicită firmei Clearview AI să înceteze colectarea şi utilizarea, fără bază legală, a datelor personale aflate în Franţa şi să le şteargă pe cele deja colectate’, a transmis comisia într-un comunicat.


Citeşte şi: Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene anexate – Black News

Clearview AI propune un serviciu care permite identificarea unei persoane plecând de la fotografia sa. Acest soft este utilizat de forţele de ordine din Statele Unite şi din alte ţări.

Pentru a funcţiona, compania ‘aspiră fotografii provenind de pe numeroase site-uri web, inclusiv de pe reţelele sociale’, şi extrage feţe umane de pe filmări video accesibile public, arată CNIL.

‘Compania şi-a însuşit peste 20 miliarde de imagini din întreaga lume’ fără a informa sau a primi consimţământul persoanelor vizate pentru procesarea datelor biometrice, adaugă CNIL, care consideră, în consecinţă, că softul Clearview AI este ‘ilicit’.

Persoane particulare şi asociaţia Privacy International au alertat din mai 2020 CNIL cu privire la aceste practici, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete coordonate de autorităţile europene de protecţie a datelor, iar ulterior, la 26 noiembrie, la o somaţie de conformare, rămasă fără răspuns.

Clearview AI are la dispoziţie două luni pentru a se conforma, fiecare zi de întârziere aducându-i 100.000 de euro amendă.

Citește și: Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Start-up-ul american a fost amendat în mai cu 8,85 milioane de euro în Marea Britanie şi cu 20 milioane de euro în martie în Italia. De asemenea, i s-a impus să şteargă datele personale ale rezidenţilor acestor două ţări.

Clearview AI, finanţat în principal de unul din primii investitori ai Facebook, Peter Thiel, a acceptat în acest an, aşa cum solicitau asociaţii de apărare a drepturilor civice, să nu îşi mai vândă bazele de date biometrice unor firme din SUA. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.