X

Clemens Pig, ales în funcţia de preşedinte al Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA)

Preşedintele şi directorul agenţiei austriece de presă APA, Clemens Pig, a fost ales vineri în funcţia de preşedinte al Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), potrivit agerpres.  

Decizia a fost luată în urma voturilor exprimate de reprezentanţii celor 26 de agenţii de presă prezente la Adunarea Generală a EANA, care a avut loc la Viena. Votul a fost unul secret, iar Clemens Pig a avut-o drept contracandidat pe Branka-Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă Hina.

Citește și : Centrul Carter ar putea trimite o misiune electorală în Venezuela

Clemens Pig preia mandatul de preşedinte al EANA, pentru o durată de doi ani, de la Peter Kropsch, directorul general al dpa.

Totodată, Adunarea generală a Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă a ales vineri şi doi noi membri în Consiliul de Administraţie al organizaţiei: Fabrice Fries (preşedinte AFP) şi Elmir Huremovic (director general FENA).

Tot la Viena, fostul director general al AGERPRES Alexandru Giboi a fost reconfirmat pentru un al doilea mandat, pentru o durată de trei ani, în funcţia de secretar general al EANA.

El a subliniat faptul că focusul său va fi întotdeauna asupra viitorului organizaţiei.

“Deşi am fost singurul nominalizat pentru această funcţie, nu a fost mult mai uşor pentru mine decât pentru ceilalţi candidaţi, iar asta pentru că încrederea pe care mi-au arătat-o membrii EANA nu face altceva decât să crească presiunea şi să mă determine să devin din ce în ce mai bun. Aştept cu nerăbdare să colaborez cu noul Consiliu pentru evoluţia şi beneficiul organizaţiei noastre, cu scopul de a oferi în mod constant informaţii şi oportunităţi pentru membrii noştri. Schimbările au început deja, iar pe viitor EANA nu poate decât să se îmbunătăţească”, a declarat Giboi.

În cadrul Adunării Generale EANA, Antje Homburger, redactor-şef adjunct dpa, a primit premiul “Maxim Mincev”, pentru proiectul “dpa-InfoKanal”. Distincţia este acordată în memoria lui Maxim Mincev, cel care a condus timp de 17 ani agenţia bulgară de presă BTA şi care a murit anul trecut, la vârsta de 67 de ani, după ce s-a infectat cu COVID-19.

Citește și : Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au câştigat premiul Nobel pentru Pace

 

Reprezentanţii agenţiilor de presă membre EANA s-au reunit la Viena, în perioada 6 – 8 octombrie, cu prilejul conferinţei cu tema “Reducând diferenţele: Diversitatea în redacţii – spunând poveştile”, găzduite de APA.

EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956 în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei.

Tags: Branka-Gabriela VojvodicClemens PigEANAElmir HuremovicViena
Categorii: Diaspora