X

Clement Beaune: Moscova este o parte a soluţiei la criza migranţilor de la graniţa de est a UE

Rusia nu este implicată în ”traficul” de migranţi organizat de Belarus spre Uniunea Europeană (UE), însă ea are o “capacitate de influenţă” asupra Minskului pentru a-i pune capăt, a afirmat joi secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Clement Beaune, informează AFP, potrivit agerpres.

“În privinţa Rusiei, nu avem elemente care să arate o complicitate în această afacere”, a declarat Clement Beaune pentru postul BFMTV şi radioul RMC.

Citeşte şi: China anunţă un acord cu SUA pentru ‘consolidarea acţiunii climatice’ – Black News

“Este evident că dacă Rusia nu este o parte a problemei, ea este cel puţin o parte a soluţiei, pentru că dependenţa Republicii Belarus de Moscova este tot mai puternică”, a subliniat el. “Există o capacitate de influenţă evidentă a Rusiei asupra Belarus pentru a ajuta la oprirea acestui trafic şi prin urmare noi trebuie să utilizăm acest canal”, a insistat el, acuzând Minskul că îi foloseşte pe migranţi pe post de “carne de tun”.

Parisul intenţionează să transmită acest mesaj în timpul unei întrevederi pe care o vor avea vineri, la Paris, miniştrii de externe şi ai apărării ai Franţei şi Rusiei.

Cancelarul federal german Angela Merkel i-a cerut la rândul său, miercuri, preşedintelui rus Vladimir Putin să acţioneze împotriva “instrumentalizării” migranţilor de către regimul din Belarus.

Polonia, aflată în primă linie în criza cu Minskul, l-a acuzat marţi pe preşedintele rus că este “comanditarul” valului de migranţi spre UE.

Europenii îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că alimentează această criză a migraţiei pentru a se răzbuna pentru sancţiunile europene, impuse după realegerea lui contestată şi reprimarea brutală a opoziţiei în ţara sa.

Cele 27 de ţări membre ale UE urmează să discute luni noi sancţiuni la adresa regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Vezi şi: Patru astronauţi au decolat spre SSI la bordul SpaceX – VIDEO – Black News

“Ceea ce se poate face este să sancţionăm un anumit număr de entităţi, de întreprinderi care organizează traficul”, a spus Clement Beaune, menţionând aeroportul de la Minsk şi mai multe companii, în special aeriene.

Clement Beaune a evocat în treacăt o “problemă probabilă” cu compania Turkish Airlines, afirmând că, în cazul ei, sancţiunile “nu sunt pe ordinea de zi”. “Există o muncă diplomatică pentru a-i cere Turciei ca zborurile să fie mai puţin frecvente sau suspendate”, a spus el. Însă, “pentru moment”, contrar precedentelor crize ale migraţiei la frontiera cu Grecia, “nu ei (turcii) sunt cei care organizează traficul”, a adăugat secretarul de stat francez.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusClément BeaunefrantamigrantiminskmoscovarusiaUniunea Europeană (UE)Vladimir Putin
Categorii: Diaspora