X

CNA a început o urmărire penală în cazul companiei Sumitomo

CNA a început o urmărire penală în cazul companiei Sumitomo

Centrul Național Anticorupție (CNA) a început o urmărire penală în cazul angajaților Consiliului Concurenței care ar fi cerut mită de la compania Sumitomo (SE „Bordnetze”), unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova. 

Procuratura Anticorupție a declarat că urmărirea penală a fost inițiată pe 6 septembrie 2022 și se desfășoară în temeiul unei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art. 324 din Codul penal, potrivit newsmaker.md.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

La data de 06.09.2022, organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție s-a autosesizat în baza materialelor acumulate, cu privire la acțiunile pretins ilegale comise de persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Consiliului Concurenței, în raport cu SE “Bordnetze” SRL (Sumitomo).

În rezultat, la 04.10.2022, în urma examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, de către organul de urmărire penală al CNA, a fost începută urmărirea penală, în temeiul unei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art.324 din Codul penal. Actualmente, cauza penală se află în exercitarea Procuraturii Anticorupție și urmărirea penală este în curs de desfășurare”, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupție.

Într-o conferință de presă susținută pe 9 august, președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu și-a exprimat interesul ca CNA să investigheze acest caz. El a subliniat că orice acțiune ilicită legată de instituția pe care o conduce trebuie analizată.

„Am avut câteva discuții neformale cu conducerea CNA și am încercat să aflu dacă există totuși un dosar penal. Eu, până în ziua de azi, nici nu știu dacă acest dosar a fost oficial deschis și cred că am să mă adresez oficial la CNA ca să confirme dacă există sau nu vreo investigație. Încă în 2022, când aceste zvonuri au apărut pentru prima dată, am ieșit imediat cu declarația că din partea mea personală și din partea instituției va fi absolut toată deschiderea și va fi acordat tot suportul Centrului Național Anticorupție în cazul în care aceste zvonuri sau aceste învinuiri vor fi totuși investigate de CNA”, spune Alexei Gherțescu.

În presă a apărut o informație conform căreia angajații Consiliului Concurenței, încă în 2022, ar fi cerut de la compania Sumitomo (SE Bordnetze SRL) mită de 400.000 de euro pentru a închide ochii la un caz în care compania ar fi fost scutită de plata chiriei pentru o uzină deschisă la Orhei.

Cazul a atras atenția publică după ce la data de 1 august, la o emisiune de la N4,  jurnalista Natalia Morari, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, a susținut că mai mulți funcționari ai Consiliului Concurenței au cerut o mită de 400.000 de euro de la compania Sumitomo pentru a închide dosarul în care este vizat.

Ulterior, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a reacționat, acuzând-o pe Natalia Morari de minciună.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

În anul 2017, Compania japoneză Sumitomo a deschis la Orhei o fabrică de producere a cablajelor auto. Cu o investiție de 30 de milioane de euro și pe o suprafață de 27 de mii de metri pătrați.

Cu o istorie de peste 400 de ani și aproape 400 de filiale la nivel global, Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), parte a grupului japonez Sumitomo Electric Industries, este un jucător important în industria automotive. Având 33.000 de angajați în 15 țări, SEBN se remarcă printr-un portofoliu ce include sisteme de cablaje, componente electrice și electronice.

Tags: Alexei GherțescuCNAMoldovaProcuratura Anticorupție
Justiţie