CNA-ul turcesc va putea bloca materialele difuzate pe internet

Publicat:

Parlamentul turc a adoptat o lege ce autorizează Consiliul Superior al Audiovizualului să blocheze conţinuturile difuzate pe internet, suscitând îngrijorarea opoziţiei, care a denunţat joi un risc de “cenzură”, informează AFP, potrivit agerpres.

Legea, adoptată miercuri seara cu 205 de voturi pentru şi 18 împotrivă, extinde autoritatea Înaltului Consiliul Turc al Radioului şi Televiziunii (RTUK) asupra conţinuturilor audiovizuale postate online. Astfel, ea obligă organizaţiile, locale sau internaţionale care doresc să difuzeze conţinut audiovizual pe internet să obţină o autorizaţie de difuzare de la RTUK, care va avea competenţa de a le bloca sau a le interzice.


Citeşte şi: Explozie puternică la o uzină chimică din Cehia. Cel puţin şase oameni au murit 

Aceasta ar putea viza în special mass-media închise de autorităţi în cadrul epurărilor declanşate după puciul eşuat din iulie 2016 şi care au optat pentru difuzarea online, pentru a ocoli interdicţia.

Autoritatea audiovizuală turcă este autonomă, însă membrii Consiliului său Superior sunt numiţi de parlament, unde Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, deţine 316 de locuri din cele 539.

Opoziţia şi ONG-uri au denunţat o întărire a puterii guvernului asupra mass-media odată cu apropierea alegerilor locale, legislative şi prezidenţiale cruciale din 2019.

“Odată cu apropierea alegerilor, puterea ‘strânge şurubul’. Ea blochează toate mijloacele opoziţiei pentru a respira şi a se exprima”, a reacţionat, pe Twitter, Baris Yarkadas, deputat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, principal partid de opoziţie), denunţând “cea mai perfidă dintre cenzuri”.

Luând cuvântul în timpul adoptării legii în comisie, în februarie, ministrul transporturilor şi comunicaţiilor al Turciei, Ahmet Arslan, a asigurat că (legea) “nu înseamnă cenzură”, ci este vorba de luarea unor măsuri împotriva conţinuturilor “care aduc prejudicii valorilor morale ale ţării şi securităţii naţionale”.

Citeşte şi: Nicolas Sarkozy a fost INCULPAT şi plasat sub control judiciar. Prima reacţie oficială a fostului preşedinte francez

Această lege poate “face din Turcia o ţară complet închisă spre exterior, cum este Coreea de Nord”, afirmă Garo Paylan, deputat al Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd). În opinia lui, această măsură s-ar putea aplica unor site-uri cum este gigantul serviciilor de streaming Netflix sau site-ul de partajare video Youtube, în cazul în care vor fi depuse plângeri împotriva conţinuturilor lor.

Cu toate acestea, Paylan a luat notă de o modificare adusă legii cu puţin timp înainte de adoptarea ei, modificare ce ar exclude conţinuturile împărţite online de particulari. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.