CNAM va avea o nouă atribuție ce se referă la evaluarea tehnologiilor medicale

Compania Națională de Asigurări în Medicină va avea o nouă atribuție. Aceasta se referă la evaluarea tehnologiilor medicale și oferirea de informații în procesul decizional cu referire la alocarea mijloacelor financiare din fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru procurarea serviciilor de sănătate bazate pe cele mai eficiente tehnologii. Guvernul a aprobat miercuri modificări în statutul CNAM, transmite IPN.

Mecanismul de evaluare a tehnologiilor de sănătate este aplicat la nivel internațional atât în cazul medicamentelor și dispozitivelor medicale, cât și al tarifelor, serviciilor medicale, programelor de sănătate publică etc. CNAM utilizează în prezent acest mecanism în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate. Evaluarea unui produs farmaceutic pentru includerea în lista celor compensate are loc prin prisma siguranței, cost-eficienței și analizei impactului bugetar.


Citește și: Parlamentul olandez a votat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova

„Printre beneficiile ce urmează a fi obținute în urma exercitării de către CNAM a noii atribuții se numără identificarea celor mai eficiente și sigure tehnologii disponibile pe piață, optimizarea raportului cost-beneficiu în utilizarea resurselor financiare și creșterea calității serviciilor de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei.

Funcția de evaluare a tehnologiilor medicale va facilita exercitarea de către CNAM a altor două atribuții ale sale. Este vorba despre negocierea ofertelor referitoare la prestarea serviciilor de sănătate în sistemul de asigurare medicală obligatorie, precum și negocierea prețului la medicamentele și dispozitivele medicale compensate.