CNN: John Bolton a încercat să deraieze negocierile cu Coreea de Nord

Publicat:

Reprezentanţi ai Departamentului de Stat american îl suspectează pe consilierul preşedintelui Donald Trump pe probleme de securitate naţională John Bolton a făcut în mod intenţionat declaraţii incendiare într-un interviu televizat, cu scopul de a perturba negocieri cu Coreea de Nord, declară surse citat de CNN, potrivit news.ro.

Preşedintele american, care urmează să întâlnească marţi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în Singapore, a declarat în mai că ”modelul libian” de ”denuclearizare” nu este în niciun caz cel pe care doreşte să-l propună în peninsula coreeană.


Citeşte şi: Summitul Trump-Kim, la Hotelul Capella, pe Insula Sentosa, în Singapore (Casa Albă)

”Modelul libian nu este deloc lucrul la care ne gândim”, a declarat el, contrazicându-l pe consilierul său pe probleme de securitate naţională John Bolton, care a declarat în urmă cu câteva zile la televiziune că aceasta este punctul de referinţă al administraţiei americane în negocierile viitoare.

Declaraţile lui Bolton au provocat furia Phenianului, care a denunţat o ”tentativă sinistră” de a impune Coreei de Nord ”soarta Libiei şi Irakului”.

După luni de negocieri – secrete – cu Statele Unite şi Regatul Unit, Libia a anunţat în 2000 că renunţă la programele sale vizând să obţină armament chimic, biologic sau nuclear (ADM).

În 2006, Washingtonul a anunţat restabilirea relaţiilor diplomatice cu Tripoli.

Cinci ani mai târziu, liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis într-o revoltă susţinută de bombardamente NATO.

”Dacă vă uitaţi la ceea ce s-a întâmplat cu Gaddafi (…), ne-am dus la faţa locului pentru a-l învinge”, a subliniat Trump, făcând o ”scurtătură” istorică între diverse etape, situate la câţiva ani distanţă, în relaţiile cu Libia.

Citeşte şi: SUA insistă: Iranul trebuie să oprească îmbogăţirea uraniului

”Asta s-ar putea întâmpla dacă nu ajungem la un acord, dar dacă ajungem la un acord, cred că Kim Jong Un va fi foarte fericit”, a continuat el.

Washingtonul cere ”denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă” a Coreei de Nord.

Însă Phenianul nu a făcut publice concesiile pe care le propune, cu excepţia angajamentelor în vederea ”denuclearizării” ”peninsulei coreene” – o formulă interpretabilă.

Phenianul a petrecut ani de zile să-şi constituie arsenalul nuclear, efectuând anul trecut al şaselea test atomic, cel mai puternic de până în prezent. Ambiţiile sale militare i-au adus multiple salve de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.