Co-laureaţii Nobelului pentru Pace din 2022 promit să continue lupta pentru apărarea drepturilor omului

Publicat:

Co-laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022 – activistul belarus Ales Beliaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile – s-au angajat vineri să continue eforturile lor pentru apărarea drepturilor omului, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

”Suntem fericiţi”, a reacţionat o reprezentantă a Centrului pentru Libertăţi Civile ucrainean, Oleksandra Romanţova.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Ea a a anunţat o conferinţă de presă pentru sâmbătă şi a precizat că se află în drum spre Ucraina alături de şefa organizaţiei, Oleksandra Matviciuk.

La rândul său, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial, de asemenea co-laureată a Nobelului pentru Pace din 2022, a apus că premiul este o recunoaştere a activităţii în domeniul drepturilor omului şi a colegilor care continuă să fie vizaţi de ”atacuri şi represalii incalificabile” în Rusia.

Organizaţia Memorial a denunţat procesul intentat contra sa, în contextul în care lumea întreagă o ”felicită pentru Premiul Nobel pentru Pace”.

”Chiar în minutul în care lumea întreagă ne felicită pentru Premiul Nobel, are un loc un proces la tribunalul Tverskoi (din Moscova) pentru confiscarea sediilor Memorial”, a denunţat centrul pentru drepturile omului al acestei organizaţii.

Purtătorul de cuvânt al opoziţiei belaruse, Franak Viaciorka, a spus că premiul este o recunoaştere pentru întregul popor belarus care s-a ridicat împotriva preşedintelui Lukaşenko. Viaciorka a declarat pentru Reuters că activistul Ales Beliaţki este ţinut în detenţie în condiţii ”inumane” şi că speră ca acordarea acestui premiu să conducă la eliberarea sa.

Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat vineri că militantul belarus Ales Beliaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Acest Premiu Nobel pentru Pace, acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului, survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.

Premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur şi un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro) şi care va fi împărţit între laureaţi, va fi înmânat la 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.