X

Coaliția arabă este pe lista neagră a ONU pentru ucidere de copii

Coaliţia arabă angajată în războiul din Yemen sub conducerea Arabiei Saudite figurează pe o listă neagră a ţărilor şi entităţilor care au comis în 2016 crime sau acte de mutilare asupra copiilor, făcută publică joi de ONU, relatează AFP potrivit agerpres.

Această coaliţie figurează într-o anexă a raportului anual al secretarului general al ONU privind copiii şi conflictele armate. Documentul notează totuşi că această coaliţie se numără printre statele sau entităţile care au luat măsuri pentru a limita consecinţele angajamentului lor militar asupra copiilor.

Fără a menţiona Arabia Saudită, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat joi într-un comunicat că “peste 8.000 de copii au fost ucişi sau mutilaţi în conflicte în 2016” în “atacuri inacceptabile”.

Citește și: Un polițist american TRAGE într-un actor care filma o scenă de film – VIDEO

Obiectul acestui raport anual nu este doar de a denunţa abuzurile comise împotriva copiilor, ci şi de a determina părţile implicate în conflict să ia măsuri pentru a limita consecinţele asupra copiilor, a adăugat Antonio Guterres.

În acest sens, el s-a declarat ‘încurajat’ de faptul că “mai multe guverne şi mai mulţi actori non-statali lucrează cu Naţiunile Unite pentru acest obiectiv”.

Este pentru prima dată când această Coaliţie pentru a restaura legitimitatea Yemenului, creată în 2015, figurează pe lista neagră a ONU.

În august, Riadul a precizat într-un comunicat că alianţa sa ‘respectă pe deplin’ obligaţiile în materie de drept internaţional şi drept umanitar.

“În Yemen, acţiunile coaliţiei au provocat în 2016, în timpul unor atacuri asupra unor şcoli şi spitale, 683 de victime copii în 38 de evenimente verificate”, indică reportul secretarului general al ONU.

Citește și: Elicopter al armatei PRĂBUȘIT în India. Șapte militari au murit – FOTO

Anexa acestuia, în ceea ce priveşte Yemenul, îi incriminează de asemenea pe rebelii houthi (cu care se luptă coaliţia arabă), forţele guvernamentale yemenite şi organizaţia jihadistă Al-Qaida ca entităţi responsabile de abuzuri asupra unor copii fără să fi luat măsuri pentru a-i proteja.

În 2016, predecesorul lui Antonio Guterres, Ban Ki-moon, a decis să retragă coaliţia din proiectul de listă neagră anexat la raportul anual din 2015 privind copiii şi conflictele.

Media au relatat despre ameninţări ale Arabiei Saudite cu renunţarea la finanţarea unor programe umanitare ale ONU. Arabia Saudită a negat orice presiune.

Tags: Antonio GuterresArabia sauditaBan Ki-moonCoaliţia arabăONUYemen
Categorii: Sinteze