X

Coaliţia condusă de Angela Merkel evită o criză majoră la mai puţin de doi ani de la instalare

Partidele coaliţiei guvernamentale din Germania au convenit duminică asupra unei reforme privind pensiile, care permite guvernului condus de Angela Merkel, slăbit după mai puţin de doi ani de la instalare, să evite o criză politică majoră, transmite AFP, potrivit agerpres.

După negocieri laborioase, conservatorii din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU), pe de o parte, şi social-democraţii din SPD (centru-stânga), pe de altă parte, au convenit o reevaluare pensiilor pentru persoanele cu venituri mici care au lucrat cel puţin 35 de ani.

Citește și : În Iran au început lucrări importante la a doua centrală nucleară

“Am găsit la această problemă o soluţie bună şi sustenabilă pentru CDU”, a afirmat preşedinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, în timpul unui punct de presă cu liderii CSU şi SPD.

De partea sa, preşedintele interimar al SPD, Malu Dreyer, a văzut în acest compromis un pas socio-politic important.

De luni de zile, cele două tabere nu reuşeau să se înţeleagă asupra acestui subiect arzător într-o Germanie care se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei sale.

O criză politică majoră ameninţa să izbucnească în absenţa unui acord între partenerii slăbiţi ai coaliţiei, care se confruntă cu rezerve interne puternice.

SPD luptă pentru supravieţuirea sa şi trebuie să decidă în decembrie dacă rămâne în coaliţie sau nu, ceea ce ar putea declanşa alegeri anticipate.

Partidul, care intenţionează să vireze din nou la stânga pentru a încerca să-şi recâştige o parte din electoratul său, trebuie să desemneze şi o nouă conducere.

La rândul său, CDU s-a confruntat cu eşecuri electorale regionale, inclusiv în Turingia la sfârşitul lunii octombrie, depăşită de extrema dreaptă.

Citește și : Pompierii australieni se luptă cu incendiile de vegetaţie şi se pregătesc pentru condiţii ‘catastrofale’

De partea conservatorilor, preşedinta CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, care este şi ministrul apărării, se confruntă pe plan intern cu critici mai mult sau mai puţin voalate.

De la preluarea funcţiei în martie 2018, coaliţia Angelei Merkel a părut slabă şi unii observatori pun la îndoială capacitatea cancelarului de a realiza reforme după 14 ani la putere.

Cancelarul a anunţat de mult că acesta este ultimul ei mandat, care urmează să se încheie în toamna anului 2021.

Tags: Angela MerkelAnnegret Kramp-KarrenbauerCDUCSUgermaniareformeSPD
Categorii: Diaspora