Coasta de Fildeş cere Franţei returnarea a peste 100 de obiecte de artă

Publicat:

Coasta de Fildeş a cerut Franţei returnarea a 148 de obiecte de artă africană, a declarat miercuri ministrul culturii din această ţară, Maurice Bandaman, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

“Am trimis o listă cu 148 de obiecte. În 2019, toate sau o parte dintre acesta vor fi returnate”, a indicat oficialul, citat de AFP, fără a preciza conţinutul exact al acesteia, pe care l-a catalogat drept “confidenţial”.


Citește și : Discuţii Erdogan-Rouhani la Ankara despre Siria

Bandaman a făcut totuşi o concesie jurnaliştilor, dezvăluind că pe listă se află Djidji Ayokwe, faimoasa “tobă vorbitoare” (o tobă în formă de clepsidră din Africa de Vest, a cărei cadenţă poate fi reglată pentru a imita vocea umană, n.red.) a tribului Ebrié (sau Tchaman, partea a etniei Akan care trăieşte în regiunea Abidjan din Coasta de fildeş, n.red.), în prezent aflată la Musée du quai Branly din Paris.

A fost “confiscată de francezi, deoarece ‘vocea’ sa a permis mobilizarea poporului Akan” împotriva trupelor coloniale, a reamintit ministrul.

Potrivit acestuia, zeci de mii de artefacte ivoriene se află la muzee din străinatate, dintre care peste 4.000 la Quai Branly sau Met din New York şi peste 3.000 în muzeele Rietberg (Elveţia) şi Cleveland (SUA).

“Cel puţin 50 de muzee din lume deţin opere ivoriene, iar această listă nu include colecţiile private”, a indicat el.

Citește și : Senatori americani îi cer lui Trump să revină asupra deciziei privind retragerea trupelor din Siria

“Avem nevoie să creăm un ecosistem pentru a găzdui aceste piese”, a subliniat oficialul, precizând că ţara sa va construi un “muzeu de talie mondială”, care va fi lansat în 2022-2023 în Treichville, în timp ce la nivelul întregului stat vor fi create 12 centre culturale, care vor conţine muzee.

De asemenea, un muzeu privat de artă africană este în construcţie la Abobo, o suburbie nordică a celui mai mare oraş din Coasta de Fildeş, Abidjan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.