CoE cere Maltei mai multe eforturi pentru identificarea tuturor celor implicaţi în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Publicat:

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a cerut marţi autorităţilor din Malta să-şi intensifice eforturile pentru a face complet lumină în cazul asasinării, în 2017, a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Comisarul face apel la autorităţile malteze să-şi continue investigaţiile pentru a identifica toate persoanele implicate în această crimă”, se subliniază într-un raport publicat marţi, realizat după vizita efectuată de comisarul CoE Dunja Mijatovic în Malta în octombrie anul trecut.


Citeşte şi: Premierul din Alberta PUNE CAPĂT certificatului de vaccinare – Black News

Cei responsabili de această crimă trebuie să “răspundă” în faţa justiţiei, insistă raportul.

Asasinarea jurnalistei de investigaţie a “pus sub lumina reflectoarelor nevoia urgentă de măsuri pentru protejarea jurnaliştilor în Malta”, a scris comisarul.

Dunja Mijatovic le-a cerut totodată autorităţilor malteze să facă din “punerea în aplicare integrală” a recomandărilor anchetei publice ce a stabilit “responsabilitatea statului” maltez în crima din 2017 o “prioritate absolută pentru guvern”.

Jurnalista Daphne Caruana Galizia, care denunţa în blogul său Running Commentary corupţia endemică în acest arhipelag mediteranean, fostă colonie britanică intrată în Uniunea Europeană în 2004, şi-a pierdut viaţa la 53 de ani, într-un atentat cu o bombă plasată sub maşina ei la 16 octombrie 2017. O anchetă publică asupra uciderii jurnalistei a concluzionat în iulie că statul maltez este responsabil că ar fi creat în ţară un climat de impunitate care a permis acest asasinat, inclusiv prin coordonarea unei campanii de hărţuire online de către personalul cabinetului premierului.

Unul dintre indivizii suspectaţi de omor, Vincent Muscat, a pledat vinovat în februarie anul trecut şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, aceasta fiind prima sentinţă în acest dosar care a şocat Malta şi restul lumii. Alţi doi bărbaţi – George şi Alfred Degiorgio, acuzaţi că ar fi plasat bomba sub maşină – aşteaptă încă să fie judecaţi.

Citeşte şi: Justin Trudeau declanşează ‘Emergencies Act’ în Canada – Black News

Premierul de atunci, Joseph Muscat, a demisionat în ianuarie 2020, în contextul în care în ancheta privind asasinarea jurnalistei au fost implicate numele unor apropiaţi colaboratori ai săi, inclusiv şeful său de cabinet Keith Schembri, inculpat ulterior pentru corupţie.

Raportul publicat marţi critică pe de altă parte autorităţile malteze pentru politica lor faţă de refugiaţi, solicitanţi de azil şi migranţi, precum şi pentru menţinerea interdicţiei totale a avorturilor, recunoscând în schimb “etapele substanţiale” parcurse de Malta în ultimii ani în ce priveşte drepturile femeilor şi egalitatea între sexe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.