Colecţia de artă a lui Paul Allen s-a vândut în două zile pentru o sumă record

Publicat:

Colecţia de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, decedat în 2018, a fost vândută la o licitaţie organizată miercuri şi joi de casa Christie’s din New York pentru suma record de 1,62 de miliarde de dolari, cinci lucrări fiind vândute cu peste 100 de milioane de dolari fiecare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cele cinci picturi au fost vândute miercuri în cadrul unei seri memorabile organizate la Rockefeller Center din Manhattan.


Citeşte şi: Kievul minimalizează ameninţarea unui atac nuclear, dar observă o disciplinare a forţelor ruse – Black News

Este vorba despre “Les Poseuses, Ensemble (petite version)”, a lui Georges Seurat, vândută pentru suma de 149,24 milioane de dolari, de “Montagne Sainte-Victoire”, a lui Paul Cézanne – 137,79 milioane de dolari, de “Verger avec Cypres”, de Vincent Van Gogh – 117,1 milioane de dolari, de “Maternité II”, a lui Paul Gauguin – 105,73 milioane de dolari, şi de “Birch Forest”, a lui Gustav Klimt, vândută pentru suma de 104,5 milioane de dolari.

Cifra record absolută pentru o licitaţie de opere de artă a fost stabilită miercuri seara la peste 1,5 miliarde de dolari. Joi seara, a doua parte a vânzării a ajuns la “doar” 116 milioane de dolari.

În total, pe parcursul celor două zile, casa Christie’s a anunţat o sumă record de peste 1,62 miliarde de dolari.

“Colecţia lui Paul G. Allen a atras zeci de mii de vizitatori în galeriile de artă ale Christie’s din întreaga lume şi a continuat să facă istorie stabilind un record pentru cea mai scumpă vânzare la licitaţie realizată vreodată”, a declarat directorul executiv al casei de licitaţii din New York, Guillaume Cerutti.

În total, colecţia a inclus “155 de capodopere care acoperă 500 de ani de istorie a artei, toate fiind vândute. În ceea ce priveşte clienţii din întreaga lume, 28% dintre lucrări au fost achiziţionate miercuri seara de clienţi asiatici”, potrivit Christie’s.

Compania controlată de holdingul Artemis al miliardarului francez François Pinault a anunţat că toate veniturile din vânzări vor fi donate unor organizaţii caritabile.

În pofida conflictului cu Bill Gates, partenerul său cu care a pus bazele companiei Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat “Giving Pledge” în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

Citeşte şi: Coreea de Sud spune că NU vinde americanilor obuze de artilerie destinate ucrainenilor – Black News

Valoarea acestei colecţii a depăşit recordul anterior stabilit de colecţia Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a fost vândută pentru suma de 922 de milioane de dolari la licitaţia organizată de casa Sotheby’s în primăvara acestui an.

Cu aceste vânzări, alături de cea a portretului lui Marilyn Monroe “Shot Sage Blue Marilyn”, de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă din secolul XX, 2022 va rămâne, probabil, unul dintre cei mai scumpi ani din istoria pieţei de artă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși Dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc...

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați de inspectorii de...

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole Crescătorii de albine, centrele de colectare și procesatorii din Ucraina au fost informați de...

Parc de joacă pentru micuții de la Olișcani

Parc de joacă pentru micuții de la Olișcani Aproximativ 2000 de persoane, dintre care 523 copii din satul Olișcani, raionul Șoldănești se bucură de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.