Columbia cere extrădarea temutului Gabino

Publicat:

Columbia a cerut miercuri Cubei extrădarea lui Nicolas Rodriguez, conducătorul gherilei Armata de Eliberare Naţională (ELN), găsit vinovat de răpire şi pe numele căruia a fost emis un mandat internaţional de arestare, transmite AFP, potrivit agerpres.

Un înalt responsabil columbian, Miguel Ceballos, a declarat că Bogota a adresat Havanei o solicitare oficială de predare a lui Nicolas Rodriguez, alias Gabino, precum şi a altor trei şefi rebeli identificaţi ca fiind Aureliano Carbonel, Alirio Sepulveda şi Pablo Beltran.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

“Noi ştim că Gabino este la Havana, tocmai pentru că Cuba şi guvernul său au recunoscut că este acolo”, a spus oficialul citat.

În vârstă de 69 de ani, Gabino este căutat de Interpol pentru operaţiuni atribuite ELN în timpul unei rebeliuni care a fost declanşată în 1969.

Considerată ultima gherilă activă din Columbia, ELN a participat în trecut la negocieri de pace cu guvernul preşedintelui Juan Manuel Santos (2010-2018), premiul Nobel pentru Pace, desfăşurate mai întâi în Ecuador iar apoi în Cuba.

Preşedintele columbian actual, Ivan Duque, ceruse extrădarea şefilor rebeli care au negociat la Havana cu precedenta conducere de la Bogota.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

Cuba a refuzat atunci să-i predea, argumentând că protocoalele convenite în caz de eşec al negocierilor includeau o garanţie de reîntoarcere în deplină securitate a delegaţiei rebelilor.

Potrivit Havanei, Gabino a sosit pe insulă la mijlocul lunii iulie 2018 pentru a primi îngrijiri medicale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.