Columbia: Fostul președinte Uribe, vizat de o anchetă judiciară, renunţă la demisia din Senat

Publicat:

Influentul fost preşedinte columbian Alvaro Uribe, vizat de o anchetă judiciară, a revenit miercuri asupra demisiei sale anunţate din Senat, un gest care a fost interpretat de opozanţii săi drept un mod de a scăpa Curţii supreme, relatează AFP, potrivit agerpres.

În Columbia investigaţiile asupra parlamentarilor sunt efectuate de Curtea supremă, cea mai înaltă instanţă a ţării. În caz de demisie, de caz s-ar fi ocupat o instanţă de rang inferior, pasibilă de presiuni în cazul în care Alvaro Uribe, de 66 de ani, este anchetat.


Citește și : Erdogan va aproba pedeapsa cu moartea dacă parlamentul turc votează pentru aceasta

Fost şef al statului (2002-2010) şi mentor al preşedintelui ales Ivan Duque, care urmează să-şi înceapă mandatul la 7 august, el este suspectat că a încercat să mituiască martori împotriva unui opozant politic, Ivan Cepeda. Afacerea datează din 2012.

Uribe, şef al Centrului democratic, formaţiunea lui Ivan Duque, i-a cerut miercuri pe Twitter preşedintelui Senatului, Ernesto Macias, membru al aceluiaşi partid, “să nu ia în considerare” scrisoarea sa de demisie. El a lăsat să se înţeleagă că decizia lui de a rămâne în cele din urmă în Senat are drept scop anchetarea sa de către Curtea supremă.

“Din motive de onoare, niciodată nu m-am gândit ca Curtea supremă să înceteze să ancheteze acest dosar”, a adăugat el.

La 24 iulie, fost preşedinte columbian şi-a anunţat demisia pentru “a-şi pregăti apărarea”, a explicat el la momentul respectiv. Cercetarea sa de către Curtea supremă, anunţată în aceeaşi zi, a fost percepută ca un seism în rândul viitoarei majorităţi.

Citește și : Suedia va semna săptămâna aceasta contractul pentru achiziţia unor sisteme antirachetă Patriot

“Sunt sigură că numai eventualitatea unei retrageri a Curţii supreme din acest dosar l-a făcut să rămână în Senat şi asta îi bucură pe toţi membrii” partidului, a declarat Paloma Valencia, o apropiată a fostului preşedinte, pentru postul de radio La FM.

“Suntem pe cale să ridicăm ecrane de fum pentru a ascunde esenţialul, care este că senatorul Uribe urmează să compară în faţa justiţiei”, a replicat la rândul său senatorul de stânga Ivan Cepeda.

Alvaro Uribe, care susţine că este nevinovat, este convocat la 3 septembrie în faţa Curţii supreme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Misiune SpaceX pentru salvarea astronauților Boeing Starliner, lansată cu succes

Misiune SpaceX pentru salvarea astronauților Boeing Starliner, lansată cu succes Misiunea Crew-9 a SpaceX a decolat sâmbătă pentru a-i aduce acasă astronauții Suni Williams și...

Viața de pe Pământ, influențată de o supernovă (studiu)

Viața de pe Pământ, influențată de o supernovă (studiu) Cercetările recente sugerează că radiația provenită de la o supernovă ar fi putut afecta evoluția vieții...

SUA confirmă primul caz de gripă aviară fără proveniență animală cunoscută

SUA confirmă primul caz de gripă aviară fără proveniență animală cunoscută Un caz de gripă aviară H5N1 a fost confirmat în Missouri, SUA, fiind primul...

FIFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale a Cluburilor din 2025

FIFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale a Cluburilor din 2025 Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat numele celor 12 stadioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.