X

Columbia iese cu scandal din UNASUR și acuză organizația de ‘complicitate’ cu ‘dictatura’ de la Caracas

Columbia va părăsi Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) în următoarele şase luni, din cauza “complicităţii” acesteia cu “dictatura” lui Nicolas Maduro din Venezuela, a anunţat luni preşedintele columbian Ivan Duque (foto), citat de AFP, potrivit agerpres.

”Ani de zile am afirmat public că noi, Columbia, nu trebuie să mai facem parte din UNASUR, o instituţie care a avut grijă – prin tăcerea sa şi deseori prin complicitatea sa – ca tratamentele brutale (aplicate cetăţenilor) din Venezuela să nu fie denunţate”, a precizat, într-un comunicat de presă, Duque, care şi-a preluat funcţia la începutul lui august.

Citește și: În sfârșit, s-a aflat unde și cu cine și-a petrecut Vladimir Putin vacanța de vară

UNASUR, bloc regional înfiinţat în 2008 la iniţiativa preşedinţilor brazilian şi venezuelean din acea vreme – Luiz Inacio Lula da Silva şi Hugo Chavez -, ”nu a denunţat niciodată aceste abuzuri”, nici ”nu a garantat libertăţile” venezuelenilor, a adăugat Duque.

Guvernul columbian a început deja procesul formal de denunţare a tratatului care o leagă de organizaţia respectivă, a precizat Duque.

Ministrul columbian de externe Carlos Holmes Trujillo a anunţat deja retragerea Columbiei din UNASUR pe 10 august, respectiv la trei zile după sosirea la putere a lui Duque.

Citește și: Demisie surprinzătoare în guvernul francez. Unul dintre cei mai populari miniștri a renunțat la funcție

Preşedintele columbian a precizat că ţara sa va lucra pentru a face să avanseze multilateralismul în regiune, respectând Carta Democratică Interamericană, semnată în cadrul Organizaţiei Statelor Americane (OSA). ”Dar noi nu mai putem face parte dintr-o instituţie care a fost cel mai mare complice al dictaturii din Venezuela”, a mai spus Duque.

UNASUR, care îşi are sediul în Quito, a fost la origine formată din 14 state. În aprilie, şase dintre ele – Brazilia, Argentina, Columbia, Chile, Peru şi Paraguay – au decis deja să-şi suspende participarea până la numirea unui nou secretar general în locul columbianului Ernesto Samper, care şi-a părăsit funcţia în ianuarie 2017.

Tags: Carta Democratică InteramericanăcolumbiaIvan DuqueNicolas MaduroOrganizaţia Statelor Americane (OSA)Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR)Venezuela
Categorii: Știrile zilei