Comandantul forţelor ce controlează estul Libiei le-a ordonat trupelor sale să se îndrepte către capitala Tripoli

Publicat:

Comandantul forţelor ce deţin controlul în estul Libiei, Khalifa Haftar, le-a ordonat joi trupelor sale să se îndrepte către capitala Tripoli, împingând către un nou nivel periculos conflictul său cu guvernul libian recunoscut pe plan internaţional, relatează agenţia Reuters, scrie Agerpres.

Haftar a postat ordinul său într-o înregistrare online după ce forţele sale au preluat în totalitate controlul oraşului Gharyan, situat la circa 100 km sud de Tripoli.


Citește și : Administrația Maduro nu exclude sosirea altor militari ruşi în Venezuela

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află la Tripoli, în încercarea de a impulsiona eforturile pentru un acord de pace internaţional şi urmează să facă o declaraţie. Anterior, el a adresat tuturor părţilor un apel la reţinere.

”Către armata noastră care este staţionată la periferia (capitalei) Tripoli. Astăzi ne încheiem marşul (…) Vom începe în curând”, a declarat Haftar într-o înregistrare video intitulată ”Operaţiunea de eliberare a Tripoli”. ”Astăzi vom zgudui pământul de sub picioarele asupritorilor săi”, a adăugat el.

Cucerirea oraşului Gharyan după confruntări ce au avut loc miercuri cu forţele aliate premierului libian Fayez al-Serraj, cu sediul la Tripoli, a fost urmată de o înaintare rapidă spre vest a Armatei Naţionale Libiene (LNA), condusă de Haftar, dinspre fief-ul său Benghazi (est).

Citește și : Timmermans: UE nu poate continua să acorde amânări de câteva săptămâni pentru Brexit

Evoluţiile marchează o escaladare dramatică a unei confruntări puternice care a cuprins Libia de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011.

De atunci, Libia este împărţită între guvernul de la Tripoli, susţinut de către Occident, şi o administraţie paralelă, aliată a lui Haftar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președinta Sandu merge în Marea Britanie

Președinta Sandu merge în Marea Britanie Președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 17 – 18 iulie, o vizită oficială în Marea Britanie, anunță serviciul...

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.