X

Comandantul trupelor de elită iraniene a fost decorat cu cea mai importantă distincţie militară

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a acordat cea mai importantă distincţie militară a ţării puternicului general Qassem Soleimani, comandantul forţei de elită Quds a Gărzii Revoluţionare şi responsabilul cu operaţiunile în străinătate, transmite EFE, potrivit agerpres.

Generalul Soleimani este primul oficial militar iranian distins cu Ordinul Zulfaqar de la Revoluţia Islamică din 1979, a relevat luni agenţia Tasnim.

Citește și: Maduro decretează o nouă zi liberă în Venezuela

Înainte de acest moment, Soleimani a mai fost decorat de trei ori cu Ordinul Cuceririi, în principal pentru modul cum i-a condus pe consilierii militarii iranieni care au sprijinit armatele Siriei şi Irakului contra terorismului.

Generalul Soleimani a fost prezent pe teren în cele două ţări arabe supervizând de asemenea lupta contra jihadiştilor a miliţiilor sprijinite de Iran şi a fost însărcinat în noiembrie 2017 să anunţe victoria asupra grupării Stat Islamic.

Revista Foreign Policy, scrie EFE, l-a pus, în ianuarie 2019, în fruntea listei cu persoanele cele mai influente din lume în domeniul apărării şi securităţii.

“Qassem Soleimani a condus acţiunile militare sub acoperire ale Iranului timp de două decenii, dar rolul său nu a fost niciodată atât de mare cum este azi. Amprentele lui Soleimani sunt peste tot unde este prezent Iranul, din Yemen până în Irak şi Siria”, a arătat Foreign Policy.

Citește și: Trump cere 8,6 miliarde de dolari în plus pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

Generalul a renunţat la profilul personal discret pentru a apărea în fotografii alături de membri ai miliţiilor sau militari în Irak şi Siria ori la o recentă întâlnire la Teheran cu preşedintele sirian Bashar al Assad.

În iulie anul trecut, Soleimani l-a sfătuit pe preşedintele american Donald Trump să nu mai ameninţe Iranul deoarece acesta este pregătit să-i facă faţă.

“Noi, naţiunea iraniană, am trecut prin evenimente dificile. Puteţi porni acest război, dar cei care îl vor încheia suntem noi”, a avertizat într-un discurs generalul, foarte popular în Iran, mai notează EFE.

Tags: Ali KhameneiGărzile Revoluţionare iranieneIrakIranOrdinul ZulfaqarQassem SoleimaniQudssiria
Categorii: Sinteze