X

Combaterea maltratării rămâne o problemă în R. Moldova

Combaterea maltratării rămâne o problemă în R. Moldova

Măsurile întreprinse de Republica Moldova în vederea combaterii maltratării au fost verificate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, în perioada 19-21 septembrie 2023.

Acțiunea are loc în vederea unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) prin care au fost constatate: aplicarea torturii și a relelor tratamente de către Poliție, investigarea defectuoasă a acestora, condamnarea în baza „probelor” obținute în urma maltratării sau neacordarea asistenței medicale adecvate persoanelor în detenție, transmite Știri.md. 

Citeşte şi: Cearta nocivă a Poloniei cu Ucraina (editorial) – Stiripesurse.md

În urma verificărilor, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul extrem de scăzut al cauzelor penale inițiate și transmise în instanță privind cazurile de maltratare, lucru care poate indica probleme legate de eficacitatea și calitatea investigațiilor, chiar dacă se constată o ușoară scădere a numărului de plângeri în acest sens.

Combaterea maltratării rămâne o problemă în R. Moldova

Astfel, țara noastră va trebui să prezinte informații despre motivele reducerii numărului de investigații inițiate și transmise în instanță, structura instituțională pentru investigarea cazurilor de maltratare, inclusiv competențele procurorilor antitortură și suficiența resurselor umane alocate pentru investigarea acestora.

În decizia Comitetului de Miniștri se regăsesc următoarele recomandări:

Promovarea politicii de „toleranță zero” față de aplicarea relelor tratamente prin asigurarea că instanțele de judecată aplică sancțiuni descurajatoare în cauzele de maltratare;

Adoptarea măsurilor suplimentare pentru asigurarea confidențialității în timpul examinării medicale a persoanelor aflate în custodia Poliției, întrucât lipsa protecției informațiilor personale rămâne o problemă acută;

Combaterea maltratării rămâne o problemă în R. Moldova

Prezentarea de informații clare privind măsurile luate în raport cu persoanele suspectate de aplicarea maltratării, dat fiind faptul că acestea sunt foarte rar suspendate din funcție sau sancționate.

La 26 iulie 2023, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și, la 3 august 2023, Asociația Promo-LEX au transmis Comitetului de Miniștri comunicările lor prin care au informat despre existența acestor probleme, dar și au menționat despre lipsa unui impact tangibil al reformelor și măsurilor de combatere a maltratării întreprinse până acum de autorități.

Pentru a evalua progresele și problemele restante, Guvernul trebuie să furnizeze Comitetului de Miniștri informațiile relevante până la 31 octombrie 2024. Următoarea sesiune de verificare a executării grupului de cauze Levința este preconizată în 2025.

Tags: CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)Centrul de Resurse Juridice din MoldovaPromo Lex
Categorii: SocialȘtirile zilei