X

Comentariile lui Trump au provocat ‘valuri de ură’ în Coreea de Nord

Retorica dintre liderii Statelor Unite şi Coreii de Nord a atins un nou vârf după ce viceministrul de externe nord-coreean Choe Son Hui a criticat joi noapte comentariile preşedintelui american Donald Trump, care a vorbit recent despre posibilitatea folosirii forţei militare împotriva Phenianului şi l-a numit din nou pe Kim Jong Un “omul-rachetă”, notează vineri DPA şi France Presse, potrivit agerpres.

“Acest lucru este foarte periculos (…) dacă obiectivul este să foloseşti expresii care amintesc de cele de acum doi ani când un război de cuvinte făcea ravagii peste ocean”, a declarat ea într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA, considerând că aceste remarci dovedesc “lipsa de curtoazie faţă de conducerea supremă (…) a RPDC”, iniţialele oficiale ale Republicii Populare Democrate Coreene.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

“Acest lucru a stârnit valuri de ură ale poporului nostru împotriva Statelor Unite şi americanilor şi ele sunt din ce în ce mai mari”, a subliniat Choe.

Ea a avertizat asupra revenirii la războiul de cuvinte care a avut loc între Trump şi Kim în urmă cu doi ani.

Marţi la summitul NATO de la Londra, Trump i-a cerut lui Kim să îşi respecte promisiunea privind dezarmarea nucleară şi a vorbit despre o potenţială forţă militară din partea SUA.

Conducerea Coreii de Nord a arătat clar că nu are niciun interes în noi discuţii de dezarmare cu Statele Unite, atât timp cât Washingtonul refuză ridicarea sancţiunilor. Phenianul a stabilit pentru Statele Unite un termen limită pentru sfârşitul anului.

Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Negocierile s-au oprit după un summit eşuat între Trump şi Kim în februarie în Vietnam. Cele două părţi nu au putut să cadă de acord asupra următorilor paşi în vederea relaxării tensiunilor şi, de atunci, Coreea de Nord a lansat în mare o serie de rachete cu rază scurtă de acţiune.

Agenţia KCNA este cunoscută pentru exprimarea sa uneori pitorească sau complet învechită în engleză. KCNA l-a numit pe fostul preşedinte american George W. Bush “un bărbat pe jumătate terminat”. Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost calificată drept “vrăjitoare” şi “prostituată vicleană”, în timp ce Barack Obama a fost numit “maimuţă”.

Tags: Choe Son-huiCoreea de NordDonald TrumpKim Jong UnPhenianSUAwashington
Categorii: Știrile zilei