X

Comentariile online din China sunt controlate şi mai strict

China aplică de joi un nou regulament privind internetul, care impune, în special în numele ‘securităţii naţionale’, o moderare mult mai drastică a comentariilor online, ceea ce va submina şi mai tare libertatea de expresie, informează AFP, potrivit agerpres.

China este una dintre cele mai dinamice ţări din lume în sectorul internetului, în special în vânzări, plăţi online, transmisii live sau reţele de socializare.

Citeşte şi: Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat alocarea a 10 miliarde euro pentru cumpărarea de avioane F-35 – Black News

Însă mai multe site-uri străine sunt blocate (Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp, Twitter), iar platformele online au armate de angajaţi însărcinaţi cu ştergerea mesajelor prea sensibile din punct de vedere politic, pentru a orienta opinie publică.

Comentariile critice la adresa puterii, la fel ca insultele, zvonurile sau mesajele defăimătoare, nu sunt totuşi eliminate complet de pe internetul chinez.

Pentru a strânge şi mai mult controlul, Administraţia Spaţiului Cibernetic din China a stabilit un regulament şi mai strict în materie de moderare, care se aplică începând de joi.

“Furnizorul de servicii de comentarii trebuie (…) să facă o evaluare a utilizatorilor în funcţie de comportamentul lor în materie de comentarii”, se arată în text.

Cei care “se discreditează grav” prin mesajele lor “vor fi plasaţi pe o listă neagră” care le va interzice orice comentariu, chiar şi dacă şi-ar crea un cont nou, precizează documentul publicat pe 16 noiembrie.

Orice utilizator va trebui să se înregistreze cu numele său adevărat şi cu numărul cărţii de identitate.

Regulamentul se aplică în principal la secţiunile de comentarii ale site-urilor şi aplicaţiilor, în special ale celor de informare.

În practică, măsurile riscă să descurajeze şi mai mulţi internauţi să scrie mesaje care nu sunt pe placul guvernului.

Administraţia Spaţiului Cibernetic afirmă că noul regulament contribuie la “protejarea securităţii naţionale, interesului public şi cetăţenilor”. Presa oficială a salutat măsurile, subliniind că “internetul nu este o zonă fără legi”.

Însă, în afară de unele mesaje timide de susţinere, internauţii par în mare măsură ostili.

“Acest lucru permite limitarea comportamentelor antisociale, a zvonurilor şi a violenţei online. Însă trebuie ascultate şi aspiraţiile şi criticile oamenilor”, consideră un utilizator al reţelei de socializare Wiebo.

“Nu există nicio regulă detaliată. Vor tăia foarte mult”, consideră un altul.

Citeşte şi:Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului – Black News

“Abia îi critici puţin, şi deja nu suportă”, deplânge un al treilea.

Acest regulament era prevăzut de dinainte de marile manifestaţii care au avut loc la sfârşitul lunii noiembrie în mai multe oraşe din China pentru a cere ridicarea restricţiilor anti-COVID.

În ciuda cenzurii, informaţia a fost extrem de comentată pe reţelele de socializare chineze.

Tags: Administraţia Spaţiului Cibernetic din ChinaChinafacebookInstagrammesaje onlinetwitterWhatsAppWieboYoutube
Categorii: Știrile zilei