Comentariul lui Zelenski ‘fără Minsk-3’ confirmă refuzul Kievului de a negocia

Publicat:

Declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit căreia nu va exista un acord “Minsk-3” pentru a se pune capăt luptelor în Ucraina reprezintă o confirmare a faptului că Ucraina nu este interesată să poarte discuţii de pace cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a relatat agenţia de presă oficială RIA Novosti, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Exprimându-se printr-o legătură video la summitul G20 din Bali, preşedintele ucrainean a exclus marţi un al treilea “acord Minsk”, într-o referire la două acorduri de încetare a focului eşuate între Kiev şi Moscova cu privire la statutul regiunii Donbas (estul Ucrainei).


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

“Nu vom permite Rusiei să aştepte, să-şi consolideze forţele şi apoi să înceapă o nouă serie de teroare şi de destabilizare globală. Nu va exista un Minsk-3, pe care Rusia să-l încalce imediat după încheierea acordului”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Întrebat marţi de RIA Novosti dacă această declaraţie confirmă faptul că Ucraina nu este dispusă să negocieze cu Rusia, Peskov a răspuns:”Absolut!”

Au fost puţine discuţii de pace în ultimele luni între cele două părţi, după eşecul primelor tentative de a negocia o încetare a focului la Istanbul în primele săptămâni de război, declanşat de Rusia la 24 februarie în ceea ce numeşte “operaţiune militară specială”.

Germania şi Franţa au intermediat două acorduri semnate la Minsk – în 2014 şi 2015 – pentru încetarea focului în estul Ucrainei pe fondul unui război între rebelii separatiştii susţinuţi de Moscova şi forţele proguvernamentale ucrainene. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea acestor acorduri.

Deşi a promulgat un decret prin care respingea orice tratative cu actualul preşedinte rus Vladimir Putin, la 10 noiembrie, Volodimir Zelenski a declarat că nu exclude negocieri cu Rusia. El a subliniat că, până în prezent, Kievul “nu a auzit nimic în afară de ultimatumuri din partea actualului preşedinte rus”, dar “nu a închis uşa” discuţiilor, potrivit agenţiei de presă ucrainene Liga.net.

Zelenski insistă că negocierile sunt posibile în următoarele condiţii: restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, respectarea Cartei ONU de către Rusia, despăgubiri pentru pierderile cauzate de război, pedepsirea criminalilor de război, garanţii de neagresiune în viitor.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

“Avansarea unor condiţii prealabile pentru discuţii cu Ucraina, inclusiv retragerea trupelor ruse de pe teritoriul acesteia, este inacceptabilă pentru Moscova”, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko, subliniind că “pentru dialog este necesar să se ţină cont de situaţia de pe teren”, potrivit TASS.

“Nu, astfel de condiţii sunt, desigur, inacceptabile. Preşedintele nostru a spus în mod repetat că suntem pregătiţi pentru negocieri. Dar aceste negocieri, desigur, trebuie să ţină cont de situaţia de pe teren”, a afirmat Gruşko, într-un comentariu la declaraţia ministrului finlandez de externe Pekka Haavisto, potrivit căruia orice discuţii de pace asupra Ucrainei pot avea loc numai dacă Rusia îşi retrage toate trupele de pe teritoriul acesteia. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.